Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu kadroları, yüzyıllarca saltanatla yönetilmiş ataerkil bir toplumu laiklik ve ulusal bağımsızlık temelinde yeniden inşa etmek üzere devrim niteliğinde bir toplumsal bir dönüşüme öncülük ettiler. Laiklik ilkesi gereği kadınların eşit yurttaşlık hakları ile donatılması, bu dönüşümün temel bileşenleri arasında yer aldı. Ancak laiklikle birlikte kadın hakları, giderek güçlenen gerici karşıdevrim hareketinin boy hedefi oldu; Cumhuriyetin diğer kazanımlarıyla birlikte büyük ölçüde tahrip edildi.
Elinizdeki eserin ilk bölümünde kadın hakları konusunda Erken Cumhuriyet Dönemi'nde gerçekleştirilen büyük atılımlar, alanının uzmanı yazarlarca inceleniyor; ikinci bölümünde ise son yıllarda ülkemizde kadın hakları alanında yaşanan gerilemeler değerlendiriliyor. Art arda konulan bu iki fotoğraf, tarihsel akışta toplumların hep ileriye doğru gitmediğine, kimi dönemlerde duraklamaların ve gerilemelerin de yaşandığına işaret ediyor. Öte yandan kitap, geçen yüzyılın başında çok zor koşullarda, olanaksız görünen nice işlerin başarılabildiğini okura hatırlatarak geleceğe umut veriyor.
Cumhuriyet ve Kadın Hakları, ÇYDD ile Cumhuriyet Kitapları'nın elbirliği ile hazırlanan ve ortak emek ürünü olan beş kitaptan oluşan Cumhuriyet Seti'nin son kitabıdır. Bu kıymetli eserler Cumhuriyetimizin temel kazanımları olan laiklik, çağdaş eğitim, bağımsızlık, demokrasi ve kadın hakları konularında ÇYDD'nin görüşlerini yansıtıyor.
Cumhuriyet Set'i, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümünde ÇYDD'nin, Öğretmen Kubilay'dan Bahriye Üçok'a, Ahmet Taner Kışlalı'ya, Sevinç Özgüner'e kadar tüm laiklik ve demokrasi şehitlerimize armağanıdır.