Çok kısa bir zaman diliminde köklü toplumsal dönüşümlere şahitlik eden sanatçının duyguları, düşünceleri ve elbette sanatı da değişir, dönüşür, farklılaşır. Namık İsmail'in tarzındaki değişimi özellikle manzara, natürmort veya portre gibi belli resim türleri üzerinden izlemek daha kolaydır. Örneğin, manzaraları zaman zaman daha çizgisel, geç döneminde ise daha lekesel bir yaklaşım göstermiştir. Örneğin İtalya'da yaptığı çalışmalarından 1921 tarihli Venedik'te Saray'da sanatçı kesik fırça darbelerini açıkça gösterir; üstelik İtalyan Rönesansı'nı gözlemler ve klasik natüralist üslubu izlerken böyle çalışmış olması da önemlidir. Sanatçı bu tarzı sonraki yıllarda daha sık uygulayacaktır.
Namık İsmail: Aile Arşivinden Belgelerle Çok Yönlü Bir Portre, Geç Osmanlı Dönemi'nden Cumhuriyete uzanan süreçte şekillenmiş bir sanatçı ve Cumhuriyet'in kurumsal yapılanma sürecinde, sanat eğitimi alanında müfettiş, yönetici gibi sıfatlarla rol almış, çok yönlü bir şahsiyet olarak Namık İsmail'i, aile arşivinden belgelerin ışığında ele alıyor.
Eda Sezgin'in editörlüğünde hazırlığı iki yıla yayılan bu kapsamlı çalışmada; Elif Dastarlı ve Güler Bek Arat'ın Namık İsmail'e dair incelemeleri, aile arşivinden mektup ve yazışmalar, süreli yayınlarda çıkmış eleştiri, haber ve röportajlar, çeşitli fotokart, karpostal, efemera ve Namık İsmail'in bizzat derlediği albümlerden fotoğraflara yer veriliyor.
Çalışma, çoğu bugüne dek hiç yayımlanmamış belgelerle Namık İsmail'in sanat, kültür ve eğitim ortamıyla bağlarını, tarz-ı hayatını, yaşadığı kentle ve dünyayla ilişkisini ortaya koymayı amaçlıyor. Namık İsmail: Aile Arşivinden Belgelerle Çok Yönlü Bir Portre, Namık İsmail'in, sadece sanatsal değil politik, entelektüel ve idari çalışmalarının da ele alındığı bütüncül bir kaynak niteliği taşıyor.