Geri kalmış ve gelişmekte olan ülke konumunda olmanın tek nedeni, siyasettir. Bu tip ülkelerde hedeflenen toplumsal değişimler siyaset kurumunca “zorlama” olarak, ekonomik üretim biçimi dikkate alınmadan yapılmaya çalışılır; ama sadece çalışılır. KKTC de bu ülkelerden biridir ne yazık ki. Alınan kararlar uygulamaya geçince toplumsal fayda açısından hiçbir katkı ortaya çıkmaz. Dolayısıyla geri kalmışlık veya gelişmekte olan ülke konumundan, bir türlü bir üst aşamaya geçilemez. KKTC'nin de gelişmiş ülke olamamasının nedeni budur. Kalkınma hamlesi yapmanın doğru bir yolu da eğitim biliminin çağdaş yönelimleri üzerinden yeniden yapılandırılan, bilimsel ilkelere dayalı bir eğitim sistemidir.
Kitapta bu özlemi yansıtan makalelerde, eğitim bilimiyle ilgili pratik uygulamalar, eleştirel bir bakış açısıyla ortaya konmuştur. Kitapta yer alan her bir makale, toplumu siyasetten kurtarıp eğitim sistemini çağdaş ve bilimsel eğitim yönelimleri temelinde yapılandırmaya hizmet etme düşüncesiyle yazılmıştır.
Kitapta Sosyal Yapı, Eğitim Felsefesi, Eğitim Psikolojisi, Eğitimin Ekonomik ve Politik Temelleri, Öğretmenlik Mesleği ve Problemleri, İlköğretim ve Özel Okullar, Aile Eğitimi, Eğitim Kongreleri, Kıbrıs Türk Kültürü, Eğitim Programları ve Ders Kitapları, Yüksek Öğretim ve Problemleri, Özel Eğitim, Çevre Eğitimi ünitelerine yer verilmiştir. İlgili ünitelerde KKTC'nin sosyal, ekonomik ve politik yapısı ile ilgili eleştirileri içeren makaleleri bulacaksınız.