Derviş Paşa harekatından sonra Zubçe ve Şuma'da çıkan yeni karışıklıklar. - Şuma'lıların çiftlik sahiblerinden şikayeti. - Meclis-i ali-i Tanzimat'ca hazırlanan, Türkçe ve Boşnakça basdırılan çiflikat nizam-namesinin Hersek'de mahzende unutulduğu ve nizam-name denklerinin meydana çıkarıldığı. - Arif Efendi adlı Mostar'lı bir çiftlik sahibinin hıristiyan bir çiftçiye haksızlığından dolayı muhakeme edilerek Travnik'e sürüldüğü. - Hersek sancağına aid hisabların tedkiki, toprak mes'elelerinin teftişi, mülki işlerin tanzimi. - Arazi için kurulan komisyonda bir ta'limatname hazırlandığı. - Nevahi-i asiye ele-başılariyle temasa başlanması. - Bosna'da asakir-i nizamiyye tertibi için teşebbüs. Müslüman ve hıristiyan eşraf çocuklarından ba'zılarının Saray-i hümayun'da silahşor unvaniyle istihdam için İstanbul'a gönderilmesi. - Nevahi-i asiye rüesasının, bir ikisi müstesna, Mostar'a gelerek Cevdet Efendi ile müzakerelerde bulunmaları. - Bunlardan ba'zılarına ma'aş bağlanması. - Mostar ileri-gelenlerinden Hacı Draço'nun Nevahi-i asiye rüesasını tevkif ettirmesi tavsiyesine Cevdet Efendi'nin, devlete emniyet gösterenlere yapılacak mu'amelenin bu olmadığı yollu cevabı. - Hükumetin adaleti sayesinde Liyubuşka'lıların, bilhassa latinlerin (katolikler) inkiyad ve temayül göstermeleri. - Avusturya'dan pasaport alanların bu pasaportları yırtarak devlete bağlanmaları. - Yapılan islahatı yüz üstü bıraktırmak isteyen Avusturya'lıların tezviratı ve islâhat hareketlerinde başarı gösteren Binbaşı Hafız Efendi'nin, İstanbul'dan verilen emir gereğince, Cevdet Efendi riyasetinde bir komisyon tarafından muhakeme edilmesi ve istintak esnasında, tezviratın başlıca amili olan Avusturya konsolosunu müşkil duruma sokan cevablar vermesi. - Hafız Efendi'nin kaymakamlığa terfi' edilmesi. - Mostar ile Koniça arasında bir araba yolu inşasına teşebbüs. - Katoliklerin rüşdiye mektebine talebe getirmeleri ve bu mektebe mahrec olmak üzere Mostar'da bir tedris müessesesi açılmasına ihtiyac hasıl olması.Müslüman katolik ve ortodoks çocuklarının bir müslüman hocadan okuduğu bu mektebin latin mektebi adıyla şöhret bulduğu. - Mostar'daki teftiş işlerin sona ermesi. - Cevdet Efendi'nin Mostar'dan Saray Bosna'ya hareket ettiği.
Tezkire No. 22
Saray Bosna'da karşılarna. - Mektebleri teftiş. - Bosna'daki mülki ve mali durumun Hersek'deki gibi karışık olmadığı. Eski müfettiş Ziya Bey'in acele ba'zı icraatı. - Vali Osman Paşa, defterdar Naşid Efendi. - Hükumet erkanının konsoloslarla iyi münasebetleri. - Bosna'da kış. - Cevdet Efendi baloda. İdari ve askeri alanda değişiklik. - Boşnakların içtima'i hayati. Ticari münasebetlerde dikkati çeken dürüstlük. - Eyalet idaresinin, bilhassa aşarın islahı için komisyon. - Bosna'da yeni askeri teşkilat yapılması fikrinin vilayet erkanı tarafından müsa'id karşılanması. - Bu teşkilatta ta'kib edilmesi gereken usul hakkında Cevdet Efendi'nin mutila'ası. - Va' izler ma'rifetiyle halka yapılan telkin. - Yeşil şeritli elbise giymiş zuhaf askerinin iştirakiyle bayram alayı. - Hatib Efendi'nin müessir hutbesi. Boşnaklarda askerliğe temayül. - Bihke'li Mehmed Paşa konağında Uzun Abdullah Efendi reisliğinde toplanan Meclis-i muvakkat ve bu meclise katılanlar. - Kazasker Cevdet Efendi Bosna'lılardan asker istiyor. - Yirmi dört gün süren gizli müzakereler. - Bosna'dan kur'a ile asker alınmasına, bu askerin Bosna dışına gönderilmemesine, Yenipazar ve Hersek'in Karadağ hüdudundaki kaza ve nahiyelerinde koloni militer (colonie militaire) usulünde bir nev'i yerli müstahfız asker tertib edilmesine dair karar. - Bosna'lıları askerliğe alıştırmak için Bosna taburlarına yerli bey ve ağaların veya oğulların zabit ta'yin edilmesinin muvafık görülmesi. - Bosna askerine yeşil şeritli tali'a elbisesi giydirilmesine, Bosna'lıların yeşil rengi çok sevdiklerine dair. - Hükumet konağında erkan-ı eyâletin ve meclis-i kebir âzâsının Cevdet Efendi riyasetinde ictima'i. -Askerliğin lüzum ve ehemmiyeti hakkında Cevdet Efendi'nin konuşması, Müfti ve Hatib Efendilerin heyecanlı sözleri.Bosna'da askeri teşkilat yapılmasının herkes tarafından tasvib edilmesi. - Bosna askerinin bu memleketten dışarı çıkarılmaması hususunda ileri sürülmüş olan şart tasvib edilmiyerek, Bosna askerinin yalnız Bosna taburlarına alınacağı kaydiyle iktifa olunduğu. - Bosna'da askeri teşkilâttan hoşlanmayan Avusturya'lıların tezvirleri. - Boşnakların sebat ve metaneti'Askere alınacak delikanlılar ve nişanlıları. - Bosna'da bahar. Mesire alemleri. - Cevdet Efendi gençlerin evlenmelerini kolaylaştırıyor. - Boşnak kızları nişanlılarını askerliğe teşvik ediyorlar. - Müfettiş Efendi mesirede. - Fakir bir delikanlı ile bir genç kızın aşk macerası. - Gençlerin evlendirilmesi. - Boşnak kızların şarkıları. - Askerliğe heves umumileşiyor. - Arazi-i emiriyyenin erkek ve kız evlada ikili birli intikali mes'elesi.Taşlıca kaymakamlığının idari ve mali karışıklığı. - Teftiş heye'tinin Saray Bosna'dan Taşlıca'ya müteveccihen yola çıkması.
Tezkire, No. 23
Gorajde ve Çayniça yoluyla Taşlıca'ya. - Bu kazanın mülki ve mali işlerini islahı. - Taşlıca ahalisinin ba'zı adetleri. Taşlıca'da hayatın, para tedavülü görülmiyecek kadar, ibtidai olduğu. - Karadağ'lıların tecavüzü dolayısiyle Kolaşin-i bala ahalisinin hicrete mecbur oldukları ve Kolaşin'in tahkimi gerektiği. - Dahiliye kitibi Saib Bey'den, Fuad Paşa-zade Nazım Bey'in öldüğünü bildiren mektub. - Bu mektuba Cevdet Efendi'nin cevabı. - Prepol yoluyla Siyeniça'ya. - Askerliğin Yenipazar sancağında tatbikına dair. - Rugova malisorlarının Vasovik'e tecavüzlerini önlemek kararı. - Kolaşin'in tahkimi için Miralay Selim Bey ile Hüseyin (Hüsni) Efendi'nin gayretleri. Tara nehri üzerine köprüler, Karadağ hududunda biri Fuad Paşa kulesi, diğeri Cevdet Efendi kulesi adıyla iki kule yaptırılması. - Yenivaroş, Priboy, Vişegrad. - Sokollu Mehmed Paşa'nın Drin köprüsü. - Üç ayağı harib olan bu köprünün mühendis Linardoviç ma'rifetiyle ta'mir edilmekte olduğu - Köprübaşında ve kasaba tarafındaki han, hamam ve imaret hadâbeleri - Kışla olarak kullanılabileceği anlaşılan hanın ta'mirine teşebbüs. - Çelebipazarı, Vlaseniça, Birçe Gradçaniça. - İzvornik sancağının merkezi olan Tuzla-i zir kasabası. - Bosna eyaletinde bazı köyler kaza merkezine çok uzak olduğundan bu gibilerin yakın kazalara bağlanması. - İspiç nâhiyesindeki Suzina mer'ası yüzünden Karadağ ile ihtilaf. - Kaymakam Hafız Bey'in Karadağ komiseri ile görüşerek bu ihtilafı halletmesi. - Drin nehri mecrasında bir kayalığın barutla atılarak kereste nakliyatının kolaylaştırılması. - Trebin tarafındaki nevahi-i âsiye mes'elesi. - Sutorina'da bir karantina-hane ile Grab boğazında bir kule inşası.-Luka Vukavloviç'in isyana hazırlanması, fakat başka kabilelerle anlaşamadığından ailesiyle ve beraberindeki uskoklarla Karadağ'a çekilmesi. - İzvornik sancağında miriye aid Hüseyin Kaptan çiflikatı ile üç miri çiftliğin mültezimleri tarafından yapılan te'addilerin ba'zı ayaklanmalara sebeb olduğu. Bu mes'elenin halli için İzvornik metropolidi ile müzakere. Çiftçilere ekip-biçtikleri yerlerin tefvizi ve bu mu'amelenin katolik çiftçilere de teşmili. - Çiftçilerin altı seneliğine aldıkları toprakları kariyle ashab-ı alakaya satarak yine işçi durumuna düşdükleri. - Bosna askeri teşkilatına aid olup İstanbul'dan gelmesi beklenilen fermanın gecikmesi dolayısiyle ba'zı şayi'alar çikması. - Tuzla'dan avdet. - Poliçe köyü ve buraya vaktiyle gelen faal bir hocanın gayreti sayesinde maarifin terakki etmiş olduğu. - Köy mektebinin iyi durumu. - Paşa-hanı, Zavidovik, Zepçe, Vranduk, İzniça, Busovaça, Vites, Ekşi-su.
Tezkire, No. 24
Saray Bosna'ya dönüş. - Bosna'da saraclık. - İsyan şayi'aları. - Şehrin ileri gelenlerinden mürekkeb olarak kurtilan komisyonda mahallar defterlerinin yoklaması. - Girid'li Mustafa Paşa-zade Mirliva Salih Paşa'nın Bosna'ya ferman getirmesi, ve bu fermanın Saray Bosna dışında me:rasimle karşılanması. Cevdet Efendi'nin nutku. - Mostar müftisi Mustafa Efendi'nin sözleri, Travnik müftisi Derviş, Saray Bosna müftisi "'Mustafa Efendi'lerin du'âları, - Boşnaklarda heyecan. Asker yazılmakta acele etmeleri. - Gönüllülere yeşil şeritli tali'a elbiseleri giydirilmesi. - Nizamiye askerleri ile boşnak gençleri arasında dostluk. - Saray Bosna delikanlılarıı:ıın askeri ta'limlere, hevesi ve bu hevesin bütün eyalette intişarı. - Teşkil edilen taburlara Bosna ileri gelenlerinden zabit ta'yin ediliyor. - Koloni militer usulü tatbik edilecek kazalar. - Askeri tensikaatın bütün Bosna'ya: yayılması. - Bosna'da teşkil edilen üç taburun o sene yalnız gönüllülerden mürekkeb olacağı, kur'a usulünün ertesi seneye bırakılacağı. - İhlivne kazası Grahova nahiyesinde dört köy ahalisinin Avusturya'nın tezvirleriyle mahalli idareye karşı durmağa teşebbüs ettiği. - Bosna'daki askeri tensikaatı duraklatmağa çalışan Avusturya hükumetine Hariciye nazırı Ali Paşa'nın şiddetli bir takrir vermesi ve Avusturya'lıların politikayı değiştirmesi. - Bosna alay sancağı - Boşnak şairi Fra Gurgo Martiç'in sancak için yazdığı Boşnakca manzûmenin Türkçe tercümesi. - Bu manzûmenin muzıka yüzbaşısı Fuad Ağa tarafından marş halinde bestelenmesi. İstanbul'dan gönderilen sancağı kışla karşısındaki At-meydanı'nda merasimle alaya "teslim edilmesi. - Yeni askerin marş söyleyerek yaptığı başarılı geçid resmi. - Cevdet Efendi'den Sadâret yaveri Binbaşı Hilmi Bey'e mektub – Travnik'de ikinci tabur sancağının teslim merasimi.- Saray Bosna ve Travnik kışlalarında büyücek birer odanın mekteb ittihaz edilerek askerlere okuma-yazma öğretmeğe başlanması. -Boşnakları tahsile teşvik. - Bosna birinci alayı birinci taburu İstanbul'da Taşkışla'da.-Fatih Sultan Mehmed'in Bosna'daki lâtin rahiblerine fermanı. - Cevdet Efendi'ye ikinci rütbeden Osmanî nişanı. - Travnik'den Bihk'ye - Sarhadlilerde askerliğe âlaka. - Bosna taburların mevcûdu. - Serhadlilerin durumu - Banyaluka'da - İstanbul'a dönmeğe karar.
TezkireNo. 25
Köyler ve nahiyeler hakkında. - Bosna eyaletinin sancak ve kazaları. - Bosna'nın ihracat ve idhâlâtı.
Tezkire, No. 26
Banyaluka'dan Gradişka'ya. - Sava yoluyla Zemun'a. - Zemun'da Belgrad muhafızı Ali Paşa ile mülakat. - Sava vapurundan Tuna vapuruna. - Tuna yolculuğunun güzelliği.Fransa sefiri Marquis de Moustier ile ahbablık. - Siyasi mes'eleler ve dini konular üzerinde sohbetler. - Ceydet Efendi' Marquis de Mostier'ye İsâmiyeti anlatıyor ve yanlış kana'atleri düzeltiyor. - Köstence'den vapurla İstanbul'a geliş. - Fuad Paşa'yı ziyaret. - Bosna'dan getirilen dört boşnak çavuşunun ma'iyyet-i seniyye'deki yirmi dört çavuşa ilhakı. – Cevdet Efendi'ye Bosna'da gösterdiği başarıdan dolayı bir şeşhaneli tüfenk hediye edilmesi - Cevdet Efendi'nin Fransa sefir i ile münasebatı ve Meşihat'e getirileceğine dair şayi'alar.- Babıali'de uyanan kuşku.Cevdet Efendi Şeyhülislam olduğu takdirde sefirlerin Bab-ı fetva'ya gidip-gelmeğe başlayacağına ve bunun ba'zı mahzurları olacağına dair Hariciye teşrifatcısı Kamil Bey'in sözleri. - Âli Paşa'nın bu sözlere önem vermiş olacağı.- Cevdet Efendi'nin İstanbul'da kalması hoş görülmüyor. - Cevdet Efendi, bir vükela encümeninde Gavur-dağı, Hısn-Mansur ve persim'in asi durumunu bahis konusu ediyor ve bu havalideki başı boş aşair inzibat altına alınırsa nüfus bakımından ele çok serrr;ıaye geçeceğini, kur'a dairelerinin ferahlıyacağını, sonra da gayr-ı müslim tebe'anın askere alinması mes'elesinin düşünülebileceğini ileri sürüyor.- Anadolu'da islahat,yapmak üzere bir fırka-i askeriyye kurulmasına, Dördüncü ordu müşiri Derviş Paşa'nın kumandanlığa ta'yinine, Cevdet Efendi'nin de bu hey'ete fevka'l-ade me'muriyyet-i mahsusa ile iştirakine karar veriliyor.
Tezkire No. 27
Gavur-dağı ile Kürd-dağı karışıklığının artması ve asilerin yabancılarla münasebete giriştiği şayia'sı çıkması üzerine Fırka-i islâhiyye'nin önce Kozan havalisini ita'ate alması uygun görüldüğü. - Kozan-oğullarının menşe'i. - Kozan havalisi Sis'de oturan Divan-oğı.{llarının hükmü altında iken "Kozan-oğullarının tegallüb etmesi. - Hacı Ağa ve kardeşi Topal Ağa. - Topal Ağa-zade Yusuf Ağa'nın bir derebeylik kurması. - Yusuf Ağa'nın Kozan havalisini şarkı ve garbi diye iki kısma ayırması. Kozan-ı garbi ağası Çadırcı Mehmed Ağa. - Kozan-ı şarki ağası Samur ağa. - Çadırcı'nın Mısır'lı İbrahim Paşa'yı mağlub etmesi ve bu galebeden şımarıp Osmanlı hükumetine karşı tavur takınması. - Arabistan ordusu müşiri Kıbrıs'lı Mehmed Paşa tarafından gönderilen kuvvetlerin başarısızlığa uğraması. - Samur Ağa-zadeler. - Kozan-ı garbı ağalarına kaymakam, Kozan-ı şarkı ağalarına müdir denildiği. - Her iki Kozan'da durum. - Aşiretlerle mücadele. - Ermeni tacirler. - Kozan'ın kapalı bir bölge olduğu. - Kozan'ın Kayseri ve Niğde sancaklarından Zamantı suyu ile ayrıldığı. - Karsantı-oğulları. - Rum nahiyesi. - Kozan-ı garbi ağalarının kışlağı Belenköy. - Kozan havalisinde aşiretler ve köyler. - Varsaklar. - Sis kasabası. Sırkıntı ve Afşar aşiretleri. - Lek, Karintili ve Hacılar aşiretleri. Kozan ile Kars-ı Zülkadriye'yi Sunbas suyunun ayırdığı. Yağbasan kabilesi. - Kozan-ı şarkinin şarktan Aziziye sancağı ile hem-hüdud olduğu. - Kozan-ı şarki ağalarının makam Gürleşen. - İki Kozan ağalarının müşterek mes'elelerini görüştükleri Feke. - Bu havalideki köyler ve aşiretler. - Kozan'ın ikiye ayrılmasında coğrafi zaruretler gözedilmediğine, yalnız aşairin durumuna bakıldığına dair. - Zeytun. - Aziz Paşa harekatının başarısızlığı ve bunun sebebi. - Zeytun'un beş köyü. - Ermeni koca-başıları. - Fransızların Zeytun ile ilgilenmeleri ve Ali Paşa'nın bu havalide islahat yapılması hususunda Cevdet Efendi'ye yetki vermesi. - Maraş havalisinde ahalinin Zülkadriye'li ve Bayezid'lı diye iki zümreye ayrılmış olduğu. - İki zümre arasında mücadeleler cereyan ettiği. - Maraş beyi Süleyman Paşa. Ceyhan boyları. - Noğay muhacirleri. - Ceyhan nehrinden Belen boğazına kadar olan dağlara Gavur-dağı (Cebel-i Bereket), buna muvazi ve Kilis tarafında bulunan dağlara da Kürd-dağı denildiği. - Deli Halil. - Kenar nahiyeleri. - Kürkütlü nahiyesi. - Eşkiya yatağı olan Çerçili nahiyesi. - Tiyek, Ekbez ve Hacılar. - Çoban-oğulları. - Amik ovasında kışlayan Reyhaniye aşiretinin boybeyisi Ahmed Paşa-zade Mustafa Bey. - Gavurdağı ile Kürd-dağı arasından geçen yolun eşkiya ta'arruzuna ma'ruz bulunduğu. - Gavur-dağı'nın, Ceyhan boylarından Ulaşlı dağlarına uzanan kısmı, Bulanık kazası. - Ulaşlıların beş oymağı ve bunların başındaki ocaklar. - Yarpuz köyü. - Mısır'lı İbrahim Paşa'nın Yarpuz'a ta'arruzunda Ali Bekir-oğlu'na mağlubiyeti. - Çatalbaş Mustafa Paşa. - Beş Ulaşlı ocağından birinin diğer dördü tarafından imha edildiği. - Yarpuz'un Karayiğitoğullarına geçmesi. - Kıyı nahiyesi. - Ulaşlı ağalarının Küçük Ali-oğullariyle münasebatı. - Tecirli aşıreti. - Küçük Ali-oğlu Halil Paşa ile Payas beylerinden İmamağa arasındaki husumet.- Payas'ın metrûk bir halde kalması. - Halil Paşa-zade Dede Bey ile Adana valisi Belen'li Mustafa Paşa. - Halil Paşa'nın küçük oğlu Musdık Paşa ile İmam Ağa'nın torunu İmam Bey arasında husûmet. - Kabuli Paşa'nın tavsiye ve israrı üzerine Musdık Paşa İstanbul'a naklolunur, oğlu Dede Bey de Ali Bekir-Oğlu'na dehalet eder, Ulaşlı ağalarının şekaaveti artar. – Götürüldüğü Edirne'den kaçıp Kürd-dağı'na gelen Deli Halil'in isyanı. Niğde ve Kayseri hüdûdundan Maraş ve Elbistan'a, Sivas vilayeti hüdudundan İskenderun, Belen ve Antakya kazalarına kadar olan sahanın isyan bölgesi halini aldığı ve Fırka-i islahiyye'nin önce buraları yatışdırması lazım geldiği. - Fırka-i islahiyye'nin tertib ve tanzimi. - Seçme askerler ve değerli subaylar. – On beş tabur piyade, iki alay suvari, beş cebel topu. - Fırka-i islahiyye hey' eti yedi tabur piyade, bir alay suvari, bir hayli top ve mühimmat ile 24 zilhicce 1281 günü beş beylik vapura râkiben İstanbul'dan hareket eder. - Askeri işlere Derviş Paşa'nın, mülki işlere Cevdet Efendi'nin bakacağı. - Seraskerlik makamının şifahi ta'limatı gereğince Cevdet Efendi'nin erkan-ı harbiyye üzerinde ma'nevi bir nezareti olduğu.
Tezkire No. 28
Fırka-i islahiyye erkanının yolculuk esnasındaki müzakereleri. - Asileri istîmana da'vet için İstanbul'da hazırlanıp basdırılan beyan-namenin sureti. - 2 muharrem 1282 cumartesi günü İskenderun'a muvasalet. - Askerin Belen tarafında, tepelere kurulan çadırlara yerleşdirilmesi. - Derviş paşa ile Cevdet Efendi Payas'da. - Kozan Gavur-dağı ve Kürd-dağı cihetlerine beyannameler gönderildiği. - Girid'den beylik vapurla getirilen bir tabur asker. - Mecidiye firkateyni alıkonularak diğer gemilerin iade edilmesi. - Haleb ve Adana valileri, Reyhaniye aşıreti boybeyisi Mürsel-zade Mustafa Bey. - Hacılar nahiyesi beyi Paşo ve Tiyek'li Mehmed Bey'lerin mutava'atı. - Fırka-i islahiyye Belen ve Kırıkhan yoluyla Amik ovasında. - Gavur-dağı yamacındaki Soğuk-su'da. - Kargılı'da Ordu köyü kuruluyor. - Tiyek, Ekaz ve Hacılar ileri gelenleri inkıyad ediyorlar. - Tiyek civarında Hassa kasabasının kuruluşu ve Hassa kazasının teşkili. - Tahrir-i nüfûs ve kur'a. - Karafakılı aşiretine baskın. - Deli Halil'in Gavur-dağı'na firarı. - Kürd-dağı aşıretleri. - Kürd-dağı'nın İzziye adıyla bir kaza haline konulması. - Gavur-dağı'nın şark kısmında islahat. - Çerçili eşkiyasını tenkil hareketleri. - Fırka-i islahiyye'nin bir müfrezesinin kumandanı Kurt İsmail Paşa Mağara nahiyesinde. - Fırka-i islahiyye Nigolu kalesi civarında. - Kalenin ta 'mıri. - Derviş Paşa ve Cevdet Efendi kulelerinin inşası. - Nigolu'da Büyük İskender' e aid bir kitabe. - İslahiye kasabasının te'sisi ve bir kaza teşkili. - Aşiretleri iskan. - Kürkütlü nahiyesinde kur'a. - Deli Halil Kayabaşı köyünde. Kayabaşı'na baskın. - Eşkiyanın Ulaşlı dağlarına firarı. - Ulaşlı ağalarından üçünün inkıyadı. - Ali Bekir-oğlu Ali ve Dede Bey'lerle Deli Halil'in isyanda devamı. - Fırka-i islahiyye Bulanık kazasının Kişnez köyünde. - Ulaşlı dağlarında tahrir. Köylerden erzak satın alınması ve fiat takdiri mes'elesi. - Halkın hükumete bağlanması. - Ağalar nüfuzunun kırılması. - Çukurova tarafına geçildiğinden Haleb ve Maraş cihetine aid hisablarının kesilmesi, ve Ferik Seyyid Paşa'nın Haleb'e iadesi. - Arslan Paşa ile Aleşkird'li Mehmed Bey'in suvarileri. - Kazan-oğulları arasında ihtilaf. - Kozan-ı şark i müdiri Yusuf Ağa'nın azli. Kurt İsmail Paşa kuvvetleri Rumgöz ovasında. - İskan mes'eleleri. - Tecirlilerle çarpışmalar. - Kişnez'den Çukurova'ya iniş. Kıyı nahiyesinin merkezi Hacı-Osmanlı köyü. - Ali Bekir-oğlu'nun kuşatılması. - Kars-ı Zülkadriye'yi ihyaya teşebbüs. - Çukurova'da durrac (çil) avı. - Köylüler arasında paranın te'ammümü. - Hacı Osmanlı köyünde Osmaniye kasabasının te'sisi ve bir kaza teşkili. - Tecirli ve Cerid aşiretleri ağalarının inkıyadı. Tecirli kethüdası Süleyman Ağa'nın derdi. - Garib adetler. - Derviş Paşa kuvvetleri Ali Bekiroğlu kuvvetleriyle karşı karşıya. Bir dağ muharebesi. - Derviş Paşa harekatta iken Cevdet Efendi karargahda kumandan vekilliği ediyor. - Deli Halil ile Dede Bey'in dehaletleri. - Kozan-ı garbi ağası Ahmed Ağa serkeşlikde ber-devam. - Hemite kalesi civarında. - Çukurova'yı tasvir. Sis kasabası. - Katoğikos Kirağos Efendi. - Kozan-oğlu Yusuf Ağa'nın tutumu. - Sis kasabası dışında taşdan bir minbel' yapdırılarak bütün ordu ve ahalinin iştirakiyle cuma namazı kılınması. - Kozan-oğullarını başka yerlere nakili. - Ali" Bekir-oğlu Ali Ağa'nın dehaleti. - Binbaşı Hüseyin Hüsni Bey'in Kozanoğlu Ahmed Ağa'yı ikna' ederek Sis'e getirınesi. - Ulema ve sulehadan Kisenit'li Hacı Ömer Efendi. - Ahmed Ağa'nın mirimiranlıkla Kütahya kaymakamlığına ta'yin edilmesi. - Kolera salgını. - Kozan'da idari teşkilat. - Feke. - Yusuf Ağa'nın, Sivas'a götürülürken firar etmesi. - Derviş Paşa ile Cevdet Efendi Belenköy'de. - Koleradan ölen Kirağos Efendi'nin yerine Ayintab merhasası Niğoğos Efendi'nin katoğikosluğa intihabı. Mülki işleri Hüsni Paşa'ya, askeri işleri Kurt İsmail Paşa'ya bırakarak, Fırka-i islahiyye'nin avdete karar vermesi. - Yusuf Ağa'nın isyanı. - Harekatın yeniden başlaı:!1ası~lı- Cevdet Efendi'nin bir casusu idam ettirmesi. - İsyanın basdırılması ve yakalanan Yusuf Ağa'nın, firar ederken öldürülmesi. - Karinti köyünün yakılarak ahalisinin Çukurova'ya indirilmesi. - Kolera salgının sönmesi. - Kozan-oğullarının nakline devam edildiği. Sırkıntı aşiretinin iskanı. -- Yaver Paşa'nın Karsantı-oğlunu İstanbul'a sevk emesi. - Derviş Paşa ile Cevdet Efendi'nin Payas'dan vapura binerek cumadel'ahire sonlarında İstanbul'a dönmeleri.
Tezkire, No. 29
Cevdet Efendi'nin Meclis-i vala balığından Meclis-i ali-i hazain balığına nakli. - Varakır"i sahiha nizam-namesi. - Kozan'da kur'a-i askeriyyenin tamamlandığına ve bir çok gönüllü zuhur ederek askere kayd olunduğuna dair Kurt İsmail Paşa'dan telgraf geldiği. - Kars-ı Zülkadriye kazasında bulunan Binbaşı, Hüseyin Hüsni Bey'in himmetiyle Pazar-yeri nam mahalde Kars-ı Zülkadriye kasabasının inşa ve ihya olunmakta olduğu. - Ayas ve Yumurtalık limanlarıyla Karataş iskelesinin ve daha ba'zı yerlerin keşfi için Payas tarafında bırakılmış olan Ahmed Muhtar Bey'in gönderdiği takrir, ahval-i Kal'ataş, ahval-i Ayas.
Tezkire, No. 30
Fırka-i islahiyye'nin hisabları. - Her türlü masrafların dört bin dört yüz küsur kese akçe tuttuğu. - Meclis-i vükelada bu masrafların kırk-elli bin kese tahmin edildiği. - Meclis-i vala reisi Yusuf Kamil Paşa'nın, pek hisabi bir zat olan Cevdet Efendi tarafından bu hisabın yirıni-yirmi beş bin kese ile kapatılacağını söylediği. - Pek az bir masrafla işin halledilmesine Fuad Paşa'nın inanmadığı. - Çok masraf gösterildiği takdirde vükelanın memnun olacağının anlaşıldığı. - Kozan islahatından önce va'd edilenlerin yerine getirilmediği ve Cevdet Efendi'ye tebdilen birinci rütbeden Osmani nişanı dahi verilmediği. - Sultan Abdülaziz'in Derviş Paşa ile Cevdet Efendi'yi kabul ederek taltif ve birer murassa' enfiye kutusu hediye ettiği. - Evvelce akdedilen istikrazın mucib sebeblerinden biri Fırka-i islahiyye masrafları olduğundan bunların az gösterilmesinin politikaya uymadığı. Mütercim Rüşdi Paşa'nın ta'rizleri. - Ansızın İstanbul'a dönüşü hoşa gitmeyen Cevdet Efendi'nin Meşihat'e getirilmesi bahis konusu olduğu ve ba'zı vükelanın buna aleyhdar bulunmuş olduğu. - Cevdet Efendi'ye vezaret tevcihi mes'elesinin tazelenmesi. - Kendisin evvelce bu yolda vaki' olan teklifleri neden kabul etmediği. - Bu defa ikna' edilen Sultan Abdülâziz, Cevdet Efendi'nin uhdesindeki kazaskerlik payesinin vezarete tebdilini ferman eder. - Arpalık karşılığı olarak bâ'berat on bin kuruş ma'aş-ı zâtî. - Fuad Paşa konağında Cevdet Efendi'ye, Ali Paşa ile Mabeyn-i hümayun baş-katibi Emin Bey hazır olduğu halde irade-i seniyye tebliğ olunur. - Paşa olan Efendi sarığı çıkarıp fesle kalır; Fuad Paşa'nın verdiği elbise ile Saray'a gider; Padişah'dan iltifat görüp atiye ve ihsana nail olur. - Tuna, Bosna ve Suriye'deki vilayet usulüne uygun olarak Haleb ve Adana vilayetleri Kozan ve Maraş sancakları birleştirilip Cevdet Paşa'ya tevdh olunur.
Tezkire, No. 31
Hassa kışlasındaki tabura ta'arruza kalkışan ve gönderilen kuvvetlere teslim olmak zorunda kalan Tiyek'li Mehmed Bey'in Niş kalesinde habsedildiği. - Tuna, Bosna ve Suriye vilayetlerinde tatbik edilmekte olan vilayet nizam-namesinin Haleb'de de uygulanması için teşkilata başlandığı. - Fırka-i islahiyye'nin, Cevdet Paşa'nın nezaretinde olmak üzere Kurt İsmail Paşa'ya ihale edildiği.- Fırka-i islahiyye'nin bütün Anadolu'da yapması mutasavver islahatın Eflak ve Boğdan'da çıkan karışıklık yüzünden geri kaldığı. - Tuna vilayetinde bir ihtiyat ordusu teşkili zaruretiyle bir kaç taburu İstanbul'a iadesi lazım geldiği. - Cevdet Paşa Haleb'de.
Tezkire, No. 32
Kozan-ı garbi'de isyan. - Asilerin Belenköy'e ta'arruzu. Zabtiye kuvvetlerinin yetişmesi ve Kisenit'li Hacı Ömer Efendi'nin varsakları hükumete yardıma teşvik etmesi. - Kurt İsmail Paşa'nın, isyanı basdırması. - Cevdet Paşa Maraş'da. - Binbaşı Hüseyin Hüsni Bey'in himmetiyle ihya edilen Kars-ı Zülkadriye. - Temel açıldıkca çıkan renkli taşlardan yapılmış bağçe tahları. - Hemite kalesi civarında Bozdoğan aşiretinin iskanı ve inşaatta eski bina kalıntılarından istifade edilmesi - Kars-ı Zülkadriye'de hükumet konağı yapılamadığı ve me'murların çadırda çalışdığı.- Fuad Paşa'nın Sadaret'ten azli ve Mütercim Rüşdi Paşa'nın Sadrazam olması. - Meclis-i vala reisi Kıbrıs'lı Mehmed Paşa ile Sadrazam'ın yeni vilayet teşkilatı usulüne mu'arız bulundukları. - İfrat derecede tasarruf usulünün imar fa'aliyetine mani' olduğu. - Kars-ı Zülkadriye'den Sis'e. - Gelişen zira'at. Ceyhan nehrine kadar göz alabildiğine pamuk tarlaları. - Kozan mutasarrıfı Salim Paşa'nın yeni teşkilatın tatbikında gösterdiği başarı. - Adana'da hapishanenin kötü durumu. - Osmaniye, İslahiye ve Aziziye yoluyla Halebe avdet. - İslahat bölgelerinde yapılan ve yapılması gereken işlerin i~ahını ve imar fa'aliyeti için tahsisat talebini mutazammın olarak Cevdet Paşa'nın Maliye nazırı Şirvani - zade Rüşdi Paşa'ya yazdığı tahrirat
Tezkire, No. 33
Zeytun bölgesinin kolera salgını yüzünden geri kalan islahatı. - Binbaşı Hüseyin Hüsni Bey bir bölük piyade ile Zeytun'da. - Zeytun bölgesi etrafında tahşidat. - Durumu kavra yan Zeytun'luların Hüseyin Hüsni Bey'e mutava'atı. – Hüseyin Bey'in Zeytun'da zabtiye teşkilatı yapması. - Zeytun merkez olmak üzere bir kaza ve yeni usule uygun olarak meclisl er teşkil edilmesi ta'yinler yapılması. - Kazan'ın ma'nevi fâtihi olan Hüseyin Hüsni Bey'in Zeytun'un islahına da muvaffak olduğu.
Tezkire, No. 34
Gavur-dağı'nda bulunmakta olan Deli Fakı'nın istisali için Kurt İsmail Paşa'ya emir verildiği. - Deli Fakı'nın dehalete mecbur olması ve Haleb'e gönderilmesi. - Ali Bekir-oğlu yurdunda iskanın yasak edilmesi. - Yarpuz'da yarım tabur asker alacak genişlikte bir kışla inşası ve buraya İslahiye kışlasından yarım tabur getirilmesi. - Kurt İsmail Paşa'nın Kazan dağlarının . kilidi durumunda olan Feke'de bir tabur asker alacak genişlikte bir kışla yapdırıp içine bir tali'a taburu yerleşdirdiği. - Aneze'- i nin Fed'an aşireti ikiye ayrılıp mücadeleye tutuşdukları. – Bu çarpışmalar sırasında Şeyh Cud'an'ın hükumet kuvvetlerine sığınan Şeyh Duham'a hücumunda hükumet kuvvetlerinin müdahale etmesi ve saldıranları bozguna uğratması. - Şeyh Cud'an'ın dehaleti. - Deli Fakı ile Şeyh Cud'an Haleb'de Cami'-i Emevl'de okunan Mevlid'de ve şehir dışında yapılacak şosenin başlama merasiminde.
Tezkire, No. 35
Haleb vilayetinin altı sancağı yeni usule göre tanzim olunup yalnız Zor sancağının eski şekilde bırakıldığı. - Haleb ma'murelerinin hüdudu ve çöl itibar olunan saha. - Ma'murelerin muhafazası için askeri tedbirler. - Haleb'de beledi suvari ve piyade zabtiyesi. - Haleb valisi Cevdet, Suriye valisi Raşid ve Beşinci ordu müşiri Derviş Paşa'ların Hama'da toplanarak, urban tecaYüzlerine mani' olmak üzere bir kuvve-i seyyare teşkili hakkında karara varmaları. - Hama'da tanzim olunan karar-namenin sureti. - Haleb'de müfrezelerin tertib edildiği. - Kiepert'in haritası tashih olunmak şartıyla Hüseyin Bey tarafından bir harita yapılıp basdırıldığı .
Tezkire, No. 36
Haleb vilayeti sancak ve kazalarını, vilayetin ne kadar haneyi havi olduğunu gösteren tafsılatlı cedveller. - Haleb'in çöl kısmındaki aşiretlere dair. - Haleb, Ayintab, Kilis ve Tarsus'da ulema ve şuaradan bir kaç zat
Tezkire, No. 37<*>Haleb vilayetinde asayiş. - Haleb ile Birecik arasında şose.Cevdet Paşa'ya Divan-ı ahkam-ı adliyye riyasetinin tevcihi. Haleb'den ayrılırken şehir dışında yapılan uğurlama merasiminde Cevdet Paşa'nın Haleb vilayetinin iktisadi durumuna temas ederek söylediği veda' nutku. - Haleb mektubcusu olup, Divan-ı ahkam-ı adliyye baş-kitabetine ta'yin olunan Halet Bey'in, Haleb şafi'i müftisi Turmanini Ahmed Efendi'den getirdiği mektuba Cevdet Paşa tarafından cevaben yazılan arabca mektubun sureti. - Haleb valiliğine vezaret rütbesiyle Maraş mutasarrıfı Naşid Paşa'nın Diyarbekir vilayetine Kurt İsmail Paşa'nın ta'yin edildikleri. - İskenderun demir-yolunun keşfi için Haleb'e gelmiş olan Kaymakam Mes'ud Bey'in Ticaret nezaretine verdiği mufassal ve mühim raporun tercümesi
Tezkire, No. 38
Hıristiyanlığın evâili. - Şark ve Garb kiliseleri. - Ermenilerin Şark kilisesinden ayrılarak Eçmiyadzin piskoposunu katoğikos tanıdıkları. - Sis katoğikosluğun te'essüsü. – Eçmiyadzin ile Sis arasında rekabet. - Sis katoğikosuna bağlı bölgeler. - İstanbul ve Kudüs Ermeni patriklikleri. - Katoğikos üstün olmakla beraber, İstanbul patrikının saltanat merkezinde bulunmak dolayısiyle ermenilerin merci'i olduğu. - Her sene İstanbul'dan Eçmiyadzin'e surre gönderildiği. - Eçmiyadzin'e rusların hakim olması. - Mahmud II. zamanında Kazzaz Artin'nin ermenileri ikna' ederek Eçmiyadzin'e surre göndermek usillünü kaldırıp Sis'e ehemmiyet verdiği. - Sis ile Adana arası aşiretlerin fa'aliyet sahası olması ve bunun Sis'e gidip gelmeği zorlaşdırdığı. - Rusya'nın Eçmiyadzin vasıtasiyle ermenileri kendi tarafına çekmek istemesi. - Kazzaz Artin'in Reisülküttab Akif Paşa'ya söyledikleri. - Akif Paşa'nın Rusya sefareti baş-tercümanına susdurucu cevabı. - Ermeni patrikliği için hazırlanan nizam-nameye dair. - Sis ile Adana arasında seyahati kolaylaşdıracak çareler arandığı. - Sis katoğikoslarının intihab şekli hakkında ileri sürülen fikir. - Patrikhane Nigoğos Efendi'nin katoğikosluğunu kabul etmiyor, bu mesele yüzünden çıkan karışıklık halledilemiyor
Tezkire, No. 39
Cevdet Paşa'nın adliye teşkilatı yapmakla ve Mecelle-i ahkam-ı adliyye namiyle mu'amelat-ı fıkhiyyeyi havi bir kitab te'lif etmek üzere toplanan hey'ete riyaset etmekle meşgul olduğu. Divan-ı ahkam-ı adliyye riyasetinin nezarete tahvili. - Cevdet Paşa iki sene hizmetten sonra bu vazifeden infisal ederek yeni teşkil olunan Maraş valiliğine ta'yin olunur. - Mersin yoluyla Maraş'a giderken Çukurova'nın mâ'muriyetini müşahede eder. Evvelce teşkil edilmiş olan Haleb vilayeti pek büyük olduğundan, Adana, Payas ve Kozan'ın ayrı bir vilayet haline konulur. Bu defa teşkil olunan Maraş vilayetinin hüdudu kat'i olarak tesbit edilmediği, ancak Kozan ile Cebel-i Bereket'in Maraş vilayeti dahilinde bulunduğu. - Bu hüdudu mübhem vilayetin Cevdet Paşa'yı merkezden uzaklaşdırmak için kurulmuş olduğu. Pazar-yeri'nde te'sis edilen yeni Osmaniye kasabası. - Gavur-dağı için konulan ve ba'zıları bozulmuş olan esasların düzeltilmesi Maraş'da on sekiz gün. - İskenderun tarikıyla İstanbul'a avdet.
İndeks
Derviş Paşa harekatından sonra Zubçe ve Şuma'da çıkan yeni karışıklıklar. - Şuma'lıların çiftlik sahiblerinden şikayeti. - Meclis-i ali-i Tanzimat'ca hazırlanan, Türkçe ve Boşnakça basdırılan çiflikat nizam-namesinin Hersek'de mahzende unutulduğu ve nizam-name denklerinin meydana çıkarıldığı. - Arif Efendi adlı Mostar'lı bir çiftlik sahibinin hıristiyan bir çiftçiye haksızlığından dolayı muhakeme edilerek Travnik'e sürüldüğü. - Hersek sancağına aid hisabların tedkiki, toprak mes'elelerinin teftişi, mülki işlerin tanzimi. - Arazi için kurulan komisyonda bir ta'limatname hazırlandığı. - Nevahi-i asiye ele-başılariyle temasa başlanması. - Bosna'da asakir-i nizamiyye tertibi için teşebbüs. Müslüman ve hıristiyan eşraf çocuklarından ba'zılarının Saray-i hümayun'da silahşor unvaniyle istihdam için İstanbul'a gönderilmesi. - Nevahi-i asiye rüesasının, bir ikisi müstesna, Mostar'a gelerek Cevdet Efendi ile müzakerelerde bulunmaları. - Bunlardan ba'zılarına ma'aş bağlanması. - Mostar ileri-gelenlerinden Hacı Draço'nun Nevahi-i asiye rüesasını tevkif ettirmesi tavsiyesine Cevdet Efendi'nin, devlete emniyet gösterenlere yapılacak mu'amelenin bu olmadığı yollu cevabı. - Hükumetin adaleti sayesinde Liyubuşka'lıların, bilhassa latinlerin (katolikler) inkiyad ve temayül göstermeleri. - Avusturya'dan pasaport alanların bu pasaportları yırtarak devlete bağlanmaları. - Yapılan islahatı yüz üstü bıraktırmak isteyen Avusturya'lıların tezviratı ve islâhat hareketlerinde başarı gösteren Binbaşı Hafız Efendi'nin, İstanbul'dan verilen emir gereğince, Cevdet Efendi riyasetinde bir komisyon tarafından muhakeme edilmesi ve istintak esnasında, tezviratın başlıca amili olan Avusturya konsolosunu müşkil duruma sokan cevablar vermesi. - Hafız Efendi'nin kaymakamlığa terfi' edilmesi. - Mostar ile Koniça arasında bir araba yolu inşasına teşebbüs. - Katoliklerin rüşdiye mektebine talebe getirmeleri ve bu mektebe mahrec olmak üzere Mostar'da bir tedris müessesesi açılmasına ihtiyac hasıl olması.Müslüman katolik ve ortodoks çocuklarının bir müslüman hocadan okuduğu bu mektebin latin mektebi adıyla şöhret bulduğu. - Mostar'daki teftiş işlerin sona ermesi. - Cevdet Efendi'nin Mostar'dan Saray Bosna'ya hareket ettiği.
Tezkire No. 22
Saray Bosna'da karşılarna. - Mektebleri teftiş. - Bosna'daki mülki ve mali durumun Hersek'deki gibi karışık olmadığı. Eski müfettiş Ziya Bey'in acele ba'zı icraatı. - Vali Osman Paşa, defterdar Naşid Efendi. - Hükumet erkanının konsoloslarla iyi münasebetleri. - Bosna'da kış. - Cevdet Efendi baloda. İdari ve askeri alanda değişiklik. - Boşnakların içtima'i hayati. Ticari münasebetlerde dikkati çeken dürüstlük. - Eyalet idaresinin, bilhassa aşarın islahı için komisyon. - Bosna'da yeni askeri teşkilat yapılması fikrinin vilayet erkanı tarafından müsa'id karşılanması. - Bu teşkilatta ta'kib edilmesi gereken usul hakkında Cevdet Efendi'nin mutila'ası. - Va' izler ma'rifetiyle halka yapılan telkin. - Yeşil şeritli elbise giymiş zuhaf askerinin iştirakiyle bayram alayı. - Hatib Efendi'nin müessir hutbesi. Boşnaklarda askerliğe temayül. - Bihke'li Mehmed Paşa konağında Uzun Abdullah Efendi reisliğinde toplanan Meclis-i muvakkat ve bu meclise katılanlar. - Kazasker Cevdet Efendi Bosna'lılardan asker istiyor. - Yirmi dört gün süren gizli müzakereler. - Bosna'dan kur'a ile asker alınmasına, bu askerin Bosna dışına gönderilmemesine, Yenipazar ve Hersek'in Karadağ hüdudundaki kaza ve nahiyelerinde koloni militer (colonie militaire) usulünde bir nev'i yerli müstahfız asker tertib edilmesine dair karar. - Bosna'lıları askerliğe alıştırmak için Bosna taburlarına yerli bey ve ağaların veya oğulların zabit ta'yin edilmesinin muvafık görülmesi. - Bosna askerine yeşil şeritli tali'a elbisesi giydirilmesine, Bosna'lıların yeşil rengi çok sevdiklerine dair. - Hükumet konağında erkan-ı eyâletin ve meclis-i kebir âzâsının Cevdet Efendi riyasetinde ictima'i. -Askerliğin lüzum ve ehemmiyeti hakkında Cevdet Efendi'nin konuşması, Müfti ve Hatib Efendilerin heyecanlı sözleri.Bosna'da askeri teşkilat yapılmasının herkes tarafından tasvib edilmesi. - Bosna askerinin bu memleketten dışarı çıkarılmaması hususunda ileri sürülmüş olan şart tasvib edilmiyerek, Bosna askerinin yalnız Bosna taburlarına alınacağı kaydiyle iktifa olunduğu. - Bosna'da askeri teşkilâttan hoşlanmayan Avusturya'lıların tezvirleri. - Boşnakların sebat ve metaneti'Askere alınacak delikanlılar ve nişanlıları. - Bosna'da bahar. Mesire alemleri. - Cevdet Efendi gençlerin evlenmelerini kolaylaştırıyor. - Boşnak kızları nişanlılarını askerliğe teşvik ediyorlar. - Müfettiş Efendi mesirede. - Fakir bir delikanlı ile bir genç kızın aşk macerası. - Gençlerin evlendirilmesi. - Boşnak kızların şarkıları. - Askerliğe heves umumileşiyor. - Arazi-i emiriyyenin erkek ve kız evlada ikili birli intikali mes'elesi.Taşlıca kaymakamlığının idari ve mali karışıklığı. - Teftiş heye'tinin Saray Bosna'dan Taşlıca'ya müteveccihen yola çıkması.
Tezkire, No. 23
Gorajde ve Çayniça yoluyla Taşlıca'ya. - Bu kazanın mülki ve mali işlerini islahı. - Taşlıca ahalisinin ba'zı adetleri. Taşlıca'da hayatın, para tedavülü görülmiyecek kadar, ibtidai olduğu. - Karadağ'lıların tecavüzü dolayısiyle Kolaşin-i bala ahalisinin hicrete mecbur oldukları ve Kolaşin'in tahkimi gerektiği. - Dahiliye kitibi Saib Bey'den, Fuad Paşa-zade Nazım Bey'in öldüğünü bildiren mektub. - Bu mektuba Cevdet Efendi'nin cevabı. - Prepol yoluyla Siyeniça'ya. - Askerliğin Yenipazar sancağında tatbikına dair. - Rugova malisorlarının Vasovik'e tecavüzlerini önlemek kararı. - Kolaşin'in tahkimi için Miralay Selim Bey ile Hüseyin (Hüsni) Efendi'nin gayretleri. Tara nehri üzerine köprüler, Karadağ hududunda biri Fuad Paşa kulesi, diğeri Cevdet Efendi kulesi adıyla iki kule yaptırılması. - Yenivaroş, Priboy, Vişegrad. - Sokollu Mehmed Paşa'nın Drin köprüsü. - Üç ayağı harib olan bu köprünün mühendis Linardoviç ma'rifetiyle ta'mir edilmekte olduğu - Köprübaşında ve kasaba tarafındaki han, hamam ve imaret hadâbeleri - Kışla olarak kullanılabileceği anlaşılan hanın ta'mirine teşebbüs. - Çelebipazarı, Vlaseniça, Birçe Gradçaniça. - İzvornik sancağının merkezi olan Tuzla-i zir kasabası. - Bosna eyaletinde bazı köyler kaza merkezine çok uzak olduğundan bu gibilerin yakın kazalara bağlanması. - İspiç nâhiyesindeki Suzina mer'ası yüzünden Karadağ ile ihtilaf. - Kaymakam Hafız Bey'in Karadağ komiseri ile görüşerek bu ihtilafı halletmesi. - Drin nehri mecrasında bir kayalığın barutla atılarak kereste nakliyatının kolaylaştırılması. - Trebin tarafındaki nevahi-i âsiye mes'elesi. - Sutorina'da bir karantina-hane ile Grab boğazında bir kule inşası.-Luka Vukavloviç'in isyana hazırlanması, fakat başka kabilelerle anlaşamadığından ailesiyle ve beraberindeki uskoklarla Karadağ'a çekilmesi. - İzvornik sancağında miriye aid Hüseyin Kaptan çiflikatı ile üç miri çiftliğin mültezimleri tarafından yapılan te'addilerin ba'zı ayaklanmalara sebeb olduğu. Bu mes'elenin halli için İzvornik metropolidi ile müzakere. Çiftçilere ekip-biçtikleri yerlerin tefvizi ve bu mu'amelenin katolik çiftçilere de teşmili. - Çiftçilerin altı seneliğine aldıkları toprakları kariyle ashab-ı alakaya satarak yine işçi durumuna düşdükleri. - Bosna askeri teşkilatına aid olup İstanbul'dan gelmesi beklenilen fermanın gecikmesi dolayısiyle ba'zı şayi'alar çikması. - Tuzla'dan avdet. - Poliçe köyü ve buraya vaktiyle gelen faal bir hocanın gayreti sayesinde maarifin terakki etmiş olduğu. - Köy mektebinin iyi durumu. - Paşa-hanı, Zavidovik, Zepçe, Vranduk, İzniça, Busovaça, Vites, Ekşi-su.
Tezkire, No. 24
Saray Bosna'ya dönüş. - Bosna'da saraclık. - İsyan şayi'aları. - Şehrin ileri gelenlerinden mürekkeb olarak kurtilan komisyonda mahallar defterlerinin yoklaması. - Girid'li Mustafa Paşa-zade Mirliva Salih Paşa'nın Bosna'ya ferman getirmesi, ve bu fermanın Saray Bosna dışında me:rasimle karşılanması. Cevdet Efendi'nin nutku. - Mostar müftisi Mustafa Efendi'nin sözleri, Travnik müftisi Derviş, Saray Bosna müftisi "'Mustafa Efendi'lerin du'âları, - Boşnaklarda heyecan. Asker yazılmakta acele etmeleri. - Gönüllülere yeşil şeritli tali'a elbiseleri giydirilmesi. - Nizamiye askerleri ile boşnak gençleri arasında dostluk. - Saray Bosna delikanlılarıı:ıın askeri ta'limlere, hevesi ve bu hevesin bütün eyalette intişarı. - Teşkil edilen taburlara Bosna ileri gelenlerinden zabit ta'yin ediliyor. - Koloni militer usulü tatbik edilecek kazalar. - Askeri tensikaatın bütün Bosna'ya: yayılması. - Bosna'da teşkil edilen üç taburun o sene yalnız gönüllülerden mürekkeb olacağı, kur'a usulünün ertesi seneye bırakılacağı. - İhlivne kazası Grahova nahiyesinde dört köy ahalisinin Avusturya'nın tezvirleriyle mahalli idareye karşı durmağa teşebbüs ettiği. - Bosna'daki askeri tensikaatı duraklatmağa çalışan Avusturya hükumetine Hariciye nazırı Ali Paşa'nın şiddetli bir takrir vermesi ve Avusturya'lıların politikayı değiştirmesi. - Bosna alay sancağı - Boşnak şairi Fra Gurgo Martiç'in sancak için yazdığı Boşnakca manzûmenin Türkçe tercümesi. - Bu manzûmenin muzıka yüzbaşısı Fuad Ağa tarafından marş halinde bestelenmesi. İstanbul'dan gönderilen sancağı kışla karşısındaki At-meydanı'nda merasimle alaya "teslim edilmesi. - Yeni askerin marş söyleyerek yaptığı başarılı geçid resmi. - Cevdet Efendi'den Sadâret yaveri Binbaşı Hilmi Bey'e mektub – Travnik'de ikinci tabur sancağının teslim merasimi.- Saray Bosna ve Travnik kışlalarında büyücek birer odanın mekteb ittihaz edilerek askerlere okuma-yazma öğretmeğe başlanması. -Boşnakları tahsile teşvik. - Bosna birinci alayı birinci taburu İstanbul'da Taşkışla'da.-Fatih Sultan Mehmed'in Bosna'daki lâtin rahiblerine fermanı. - Cevdet Efendi'ye ikinci rütbeden Osmanî nişanı. - Travnik'den Bihk'ye - Sarhadlilerde askerliğe âlaka. - Bosna taburların mevcûdu. - Serhadlilerin durumu - Banyaluka'da - İstanbul'a dönmeğe karar.
TezkireNo. 25
Köyler ve nahiyeler hakkında. - Bosna eyaletinin sancak ve kazaları. - Bosna'nın ihracat ve idhâlâtı.
Tezkire, No. 26
Banyaluka'dan Gradişka'ya. - Sava yoluyla Zemun'a. - Zemun'da Belgrad muhafızı Ali Paşa ile mülakat. - Sava vapurundan Tuna vapuruna. - Tuna yolculuğunun güzelliği.Fransa sefiri Marquis de Moustier ile ahbablık. - Siyasi mes'eleler ve dini konular üzerinde sohbetler. - Ceydet Efendi' Marquis de Mostier'ye İsâmiyeti anlatıyor ve yanlış kana'atleri düzeltiyor. - Köstence'den vapurla İstanbul'a geliş. - Fuad Paşa'yı ziyaret. - Bosna'dan getirilen dört boşnak çavuşunun ma'iyyet-i seniyye'deki yirmi dört çavuşa ilhakı. – Cevdet Efendi'ye Bosna'da gösterdiği başarıdan dolayı bir şeşhaneli tüfenk hediye edilmesi - Cevdet Efendi'nin Fransa sefir i ile münasebatı ve Meşihat'e getirileceğine dair şayi'alar.- Babıali'de uyanan kuşku.Cevdet Efendi Şeyhülislam olduğu takdirde sefirlerin Bab-ı fetva'ya gidip-gelmeğe başlayacağına ve bunun ba'zı mahzurları olacağına dair Hariciye teşrifatcısı Kamil Bey'in sözleri. - Âli Paşa'nın bu sözlere önem vermiş olacağı.- Cevdet Efendi'nin İstanbul'da kalması hoş görülmüyor. - Cevdet Efendi, bir vükela encümeninde Gavur-dağı, Hısn-Mansur ve persim'in asi durumunu bahis konusu ediyor ve bu havalideki başı boş aşair inzibat altına alınırsa nüfus bakımından ele çok serrr;ıaye geçeceğini, kur'a dairelerinin ferahlıyacağını, sonra da gayr-ı müslim tebe'anın askere alinması mes'elesinin düşünülebileceğini ileri sürüyor.- Anadolu'da islahat,yapmak üzere bir fırka-i askeriyye kurulmasına, Dördüncü ordu müşiri Derviş Paşa'nın kumandanlığa ta'yinine, Cevdet Efendi'nin de bu hey'ete fevka'l-ade me'muriyyet-i mahsusa ile iştirakine karar veriliyor.
Tezkire No. 27
Gavur-dağı ile Kürd-dağı karışıklığının artması ve asilerin yabancılarla münasebete giriştiği şayia'sı çıkması üzerine Fırka-i islâhiyye'nin önce Kozan havalisini ita'ate alması uygun görüldüğü. - Kozan-oğullarının menşe'i. - Kozan havalisi Sis'de oturan Divan-oğı.{llarının hükmü altında iken "Kozan-oğullarının tegallüb etmesi. - Hacı Ağa ve kardeşi Topal Ağa. - Topal Ağa-zade Yusuf Ağa'nın bir derebeylik kurması. - Yusuf Ağa'nın Kozan havalisini şarkı ve garbi diye iki kısma ayırması. Kozan-ı garbi ağası Çadırcı Mehmed Ağa. - Kozan-ı şarki ağası Samur ağa. - Çadırcı'nın Mısır'lı İbrahim Paşa'yı mağlub etmesi ve bu galebeden şımarıp Osmanlı hükumetine karşı tavur takınması. - Arabistan ordusu müşiri Kıbrıs'lı Mehmed Paşa tarafından gönderilen kuvvetlerin başarısızlığa uğraması. - Samur Ağa-zadeler. - Kozan-ı garbı ağalarına kaymakam, Kozan-ı şarkı ağalarına müdir denildiği. - Her iki Kozan'da durum. - Aşiretlerle mücadele. - Ermeni tacirler. - Kozan'ın kapalı bir bölge olduğu. - Kozan'ın Kayseri ve Niğde sancaklarından Zamantı suyu ile ayrıldığı. - Karsantı-oğulları. - Rum nahiyesi. - Kozan-ı garbi ağalarının kışlağı Belenköy. - Kozan havalisinde aşiretler ve köyler. - Varsaklar. - Sis kasabası. Sırkıntı ve Afşar aşiretleri. - Lek, Karintili ve Hacılar aşiretleri. Kozan ile Kars-ı Zülkadriye'yi Sunbas suyunun ayırdığı. Yağbasan kabilesi. - Kozan-ı şarkinin şarktan Aziziye sancağı ile hem-hüdud olduğu. - Kozan-ı şarki ağalarının makam Gürleşen. - İki Kozan ağalarının müşterek mes'elelerini görüştükleri Feke. - Bu havalideki köyler ve aşiretler. - Kozan'ın ikiye ayrılmasında coğrafi zaruretler gözedilmediğine, yalnız aşairin durumuna bakıldığına dair. - Zeytun. - Aziz Paşa harekatının başarısızlığı ve bunun sebebi. - Zeytun'un beş köyü. - Ermeni koca-başıları. - Fransızların Zeytun ile ilgilenmeleri ve Ali Paşa'nın bu havalide islahat yapılması hususunda Cevdet Efendi'ye yetki vermesi. - Maraş havalisinde ahalinin Zülkadriye'li ve Bayezid'lı diye iki zümreye ayrılmış olduğu. - İki zümre arasında mücadeleler cereyan ettiği. - Maraş beyi Süleyman Paşa. Ceyhan boyları. - Noğay muhacirleri. - Ceyhan nehrinden Belen boğazına kadar olan dağlara Gavur-dağı (Cebel-i Bereket), buna muvazi ve Kilis tarafında bulunan dağlara da Kürd-dağı denildiği. - Deli Halil. - Kenar nahiyeleri. - Kürkütlü nahiyesi. - Eşkiya yatağı olan Çerçili nahiyesi. - Tiyek, Ekbez ve Hacılar. - Çoban-oğulları. - Amik ovasında kışlayan Reyhaniye aşiretinin boybeyisi Ahmed Paşa-zade Mustafa Bey. - Gavurdağı ile Kürd-dağı arasından geçen yolun eşkiya ta'arruzuna ma'ruz bulunduğu. - Gavur-dağı'nın, Ceyhan boylarından Ulaşlı dağlarına uzanan kısmı, Bulanık kazası. - Ulaşlıların beş oymağı ve bunların başındaki ocaklar. - Yarpuz köyü. - Mısır'lı İbrahim Paşa'nın Yarpuz'a ta'arruzunda Ali Bekir-oğlu'na mağlubiyeti. - Çatalbaş Mustafa Paşa. - Beş Ulaşlı ocağından birinin diğer dördü tarafından imha edildiği. - Yarpuz'un Karayiğitoğullarına geçmesi. - Kıyı nahiyesi. - Ulaşlı ağalarının Küçük Ali-oğullariyle münasebatı. - Tecirli aşıreti. - Küçük Ali-oğlu Halil Paşa ile Payas beylerinden İmamağa arasındaki husumet.- Payas'ın metrûk bir halde kalması. - Halil Paşa-zade Dede Bey ile Adana valisi Belen'li Mustafa Paşa. - Halil Paşa'nın küçük oğlu Musdık Paşa ile İmam Ağa'nın torunu İmam Bey arasında husûmet. - Kabuli Paşa'nın tavsiye ve israrı üzerine Musdık Paşa İstanbul'a naklolunur, oğlu Dede Bey de Ali Bekir-Oğlu'na dehalet eder, Ulaşlı ağalarının şekaaveti artar. – Götürüldüğü Edirne'den kaçıp Kürd-dağı'na gelen Deli Halil'in isyanı. Niğde ve Kayseri hüdûdundan Maraş ve Elbistan'a, Sivas vilayeti hüdudundan İskenderun, Belen ve Antakya kazalarına kadar olan sahanın isyan bölgesi halini aldığı ve Fırka-i islahiyye'nin önce buraları yatışdırması lazım geldiği. - Fırka-i islahiyye'nin tertib ve tanzimi. - Seçme askerler ve değerli subaylar. – On beş tabur piyade, iki alay suvari, beş cebel topu. - Fırka-i islahiyye hey' eti yedi tabur piyade, bir alay suvari, bir hayli top ve mühimmat ile 24 zilhicce 1281 günü beş beylik vapura râkiben İstanbul'dan hareket eder. - Askeri işlere Derviş Paşa'nın, mülki işlere Cevdet Efendi'nin bakacağı. - Seraskerlik makamının şifahi ta'limatı gereğince Cevdet Efendi'nin erkan-ı harbiyye üzerinde ma'nevi bir nezareti olduğu.
Tezkire No. 28
Fırka-i islahiyye erkanının yolculuk esnasındaki müzakereleri. - Asileri istîmana da'vet için İstanbul'da hazırlanıp basdırılan beyan-namenin sureti. - 2 muharrem 1282 cumartesi günü İskenderun'a muvasalet. - Askerin Belen tarafında, tepelere kurulan çadırlara yerleşdirilmesi. - Derviş paşa ile Cevdet Efendi Payas'da. - Kozan Gavur-dağı ve Kürd-dağı cihetlerine beyannameler gönderildiği. - Girid'den beylik vapurla getirilen bir tabur asker. - Mecidiye firkateyni alıkonularak diğer gemilerin iade edilmesi. - Haleb ve Adana valileri, Reyhaniye aşıreti boybeyisi Mürsel-zade Mustafa Bey. - Hacılar nahiyesi beyi Paşo ve Tiyek'li Mehmed Bey'lerin mutava'atı. - Fırka-i islahiyye Belen ve Kırıkhan yoluyla Amik ovasında. - Gavur-dağı yamacındaki Soğuk-su'da. - Kargılı'da Ordu köyü kuruluyor. - Tiyek, Ekaz ve Hacılar ileri gelenleri inkıyad ediyorlar. - Tiyek civarında Hassa kasabasının kuruluşu ve Hassa kazasının teşkili. - Tahrir-i nüfûs ve kur'a. - Karafakılı aşiretine baskın. - Deli Halil'in Gavur-dağı'na firarı. - Kürd-dağı aşıretleri. - Kürd-dağı'nın İzziye adıyla bir kaza haline konulması. - Gavur-dağı'nın şark kısmında islahat. - Çerçili eşkiyasını tenkil hareketleri. - Fırka-i islahiyye'nin bir müfrezesinin kumandanı Kurt İsmail Paşa Mağara nahiyesinde. - Fırka-i islahiyye Nigolu kalesi civarında. - Kalenin ta 'mıri. - Derviş Paşa ve Cevdet Efendi kulelerinin inşası. - Nigolu'da Büyük İskender' e aid bir kitabe. - İslahiye kasabasının te'sisi ve bir kaza teşkili. - Aşiretleri iskan. - Kürkütlü nahiyesinde kur'a. - Deli Halil Kayabaşı köyünde. Kayabaşı'na baskın. - Eşkiyanın Ulaşlı dağlarına firarı. - Ulaşlı ağalarından üçünün inkıyadı. - Ali Bekir-oğlu Ali ve Dede Bey'lerle Deli Halil'in isyanda devamı. - Fırka-i islahiyye Bulanık kazasının Kişnez köyünde. - Ulaşlı dağlarında tahrir. Köylerden erzak satın alınması ve fiat takdiri mes'elesi. - Halkın hükumete bağlanması. - Ağalar nüfuzunun kırılması. - Çukurova tarafına geçildiğinden Haleb ve Maraş cihetine aid hisablarının kesilmesi, ve Ferik Seyyid Paşa'nın Haleb'e iadesi. - Arslan Paşa ile Aleşkird'li Mehmed Bey'in suvarileri. - Kazan-oğulları arasında ihtilaf. - Kozan-ı şark i müdiri Yusuf Ağa'nın azli. Kurt İsmail Paşa kuvvetleri Rumgöz ovasında. - İskan mes'eleleri. - Tecirlilerle çarpışmalar. - Kişnez'den Çukurova'ya iniş. Kıyı nahiyesinin merkezi Hacı-Osmanlı köyü. - Ali Bekir-oğlu'nun kuşatılması. - Kars-ı Zülkadriye'yi ihyaya teşebbüs. - Çukurova'da durrac (çil) avı. - Köylüler arasında paranın te'ammümü. - Hacı Osmanlı köyünde Osmaniye kasabasının te'sisi ve bir kaza teşkili. - Tecirli ve Cerid aşiretleri ağalarının inkıyadı. Tecirli kethüdası Süleyman Ağa'nın derdi. - Garib adetler. - Derviş Paşa kuvvetleri Ali Bekiroğlu kuvvetleriyle karşı karşıya. Bir dağ muharebesi. - Derviş Paşa harekatta iken Cevdet Efendi karargahda kumandan vekilliği ediyor. - Deli Halil ile Dede Bey'in dehaletleri. - Kozan-ı garbi ağası Ahmed Ağa serkeşlikde ber-devam. - Hemite kalesi civarında. - Çukurova'yı tasvir. Sis kasabası. - Katoğikos Kirağos Efendi. - Kozan-oğlu Yusuf Ağa'nın tutumu. - Sis kasabası dışında taşdan bir minbel' yapdırılarak bütün ordu ve ahalinin iştirakiyle cuma namazı kılınması. - Kozan-oğullarını başka yerlere nakili. - Ali" Bekir-oğlu Ali Ağa'nın dehaleti. - Binbaşı Hüseyin Hüsni Bey'in Kozanoğlu Ahmed Ağa'yı ikna' ederek Sis'e getirınesi. - Ulema ve sulehadan Kisenit'li Hacı Ömer Efendi. - Ahmed Ağa'nın mirimiranlıkla Kütahya kaymakamlığına ta'yin edilmesi. - Kolera salgını. - Kozan'da idari teşkilat. - Feke. - Yusuf Ağa'nın, Sivas'a götürülürken firar etmesi. - Derviş Paşa ile Cevdet Efendi Belenköy'de. - Koleradan ölen Kirağos Efendi'nin yerine Ayintab merhasası Niğoğos Efendi'nin katoğikosluğa intihabı. Mülki işleri Hüsni Paşa'ya, askeri işleri Kurt İsmail Paşa'ya bırakarak, Fırka-i islahiyye'nin avdete karar vermesi. - Yusuf Ağa'nın isyanı. - Harekatın yeniden başlaı:!1ası~lı- Cevdet Efendi'nin bir casusu idam ettirmesi. - İsyanın basdırılması ve yakalanan Yusuf Ağa'nın, firar ederken öldürülmesi. - Karinti köyünün yakılarak ahalisinin Çukurova'ya indirilmesi. - Kolera salgının sönmesi. - Kozan-oğullarının nakline devam edildiği. Sırkıntı aşiretinin iskanı. -- Yaver Paşa'nın Karsantı-oğlunu İstanbul'a sevk emesi. - Derviş Paşa ile Cevdet Efendi'nin Payas'dan vapura binerek cumadel'ahire sonlarında İstanbul'a dönmeleri.
Tezkire, No. 29
Cevdet Efendi'nin Meclis-i vala balığından Meclis-i ali-i hazain balığına nakli. - Varakır"i sahiha nizam-namesi. - Kozan'da kur'a-i askeriyyenin tamamlandığına ve bir çok gönüllü zuhur ederek askere kayd olunduğuna dair Kurt İsmail Paşa'dan telgraf geldiği. - Kars-ı Zülkadriye kazasında bulunan Binbaşı, Hüseyin Hüsni Bey'in himmetiyle Pazar-yeri nam mahalde Kars-ı Zülkadriye kasabasının inşa ve ihya olunmakta olduğu. - Ayas ve Yumurtalık limanlarıyla Karataş iskelesinin ve daha ba'zı yerlerin keşfi için Payas tarafında bırakılmış olan Ahmed Muhtar Bey'in gönderdiği takrir, ahval-i Kal'ataş, ahval-i Ayas.
Tezkire, No. 30
Fırka-i islahiyye'nin hisabları. - Her türlü masrafların dört bin dört yüz küsur kese akçe tuttuğu. - Meclis-i vükelada bu masrafların kırk-elli bin kese tahmin edildiği. - Meclis-i vala reisi Yusuf Kamil Paşa'nın, pek hisabi bir zat olan Cevdet Efendi tarafından bu hisabın yirıni-yirmi beş bin kese ile kapatılacağını söylediği. - Pek az bir masrafla işin halledilmesine Fuad Paşa'nın inanmadığı. - Çok masraf gösterildiği takdirde vükelanın memnun olacağının anlaşıldığı. - Kozan islahatından önce va'd edilenlerin yerine getirilmediği ve Cevdet Efendi'ye tebdilen birinci rütbeden Osmani nişanı dahi verilmediği. - Sultan Abdülaziz'in Derviş Paşa ile Cevdet Efendi'yi kabul ederek taltif ve birer murassa' enfiye kutusu hediye ettiği. - Evvelce akdedilen istikrazın mucib sebeblerinden biri Fırka-i islahiyye masrafları olduğundan bunların az gösterilmesinin politikaya uymadığı. Mütercim Rüşdi Paşa'nın ta'rizleri. - Ansızın İstanbul'a dönüşü hoşa gitmeyen Cevdet Efendi'nin Meşihat'e getirilmesi bahis konusu olduğu ve ba'zı vükelanın buna aleyhdar bulunmuş olduğu. - Cevdet Efendi'ye vezaret tevcihi mes'elesinin tazelenmesi. - Kendisin evvelce bu yolda vaki' olan teklifleri neden kabul etmediği. - Bu defa ikna' edilen Sultan Abdülâziz, Cevdet Efendi'nin uhdesindeki kazaskerlik payesinin vezarete tebdilini ferman eder. - Arpalık karşılığı olarak bâ'berat on bin kuruş ma'aş-ı zâtî. - Fuad Paşa konağında Cevdet Efendi'ye, Ali Paşa ile Mabeyn-i hümayun baş-katibi Emin Bey hazır olduğu halde irade-i seniyye tebliğ olunur. - Paşa olan Efendi sarığı çıkarıp fesle kalır; Fuad Paşa'nın verdiği elbise ile Saray'a gider; Padişah'dan iltifat görüp atiye ve ihsana nail olur. - Tuna, Bosna ve Suriye'deki vilayet usulüne uygun olarak Haleb ve Adana vilayetleri Kozan ve Maraş sancakları birleştirilip Cevdet Paşa'ya tevdh olunur.
Tezkire, No. 31
Hassa kışlasındaki tabura ta'arruza kalkışan ve gönderilen kuvvetlere teslim olmak zorunda kalan Tiyek'li Mehmed Bey'in Niş kalesinde habsedildiği. - Tuna, Bosna ve Suriye vilayetlerinde tatbik edilmekte olan vilayet nizam-namesinin Haleb'de de uygulanması için teşkilata başlandığı. - Fırka-i islahiyye'nin, Cevdet Paşa'nın nezaretinde olmak üzere Kurt İsmail Paşa'ya ihale edildiği.- Fırka-i islahiyye'nin bütün Anadolu'da yapması mutasavver islahatın Eflak ve Boğdan'da çıkan karışıklık yüzünden geri kaldığı. - Tuna vilayetinde bir ihtiyat ordusu teşkili zaruretiyle bir kaç taburu İstanbul'a iadesi lazım geldiği. - Cevdet Paşa Haleb'de.
Tezkire, No. 32
Kozan-ı garbi'de isyan. - Asilerin Belenköy'e ta'arruzu. Zabtiye kuvvetlerinin yetişmesi ve Kisenit'li Hacı Ömer Efendi'nin varsakları hükumete yardıma teşvik etmesi. - Kurt İsmail Paşa'nın, isyanı basdırması. - Cevdet Paşa Maraş'da. - Binbaşı Hüseyin Hüsni Bey'in himmetiyle ihya edilen Kars-ı Zülkadriye. - Temel açıldıkca çıkan renkli taşlardan yapılmış bağçe tahları. - Hemite kalesi civarında Bozdoğan aşiretinin iskanı ve inşaatta eski bina kalıntılarından istifade edilmesi - Kars-ı Zülkadriye'de hükumet konağı yapılamadığı ve me'murların çadırda çalışdığı.- Fuad Paşa'nın Sadaret'ten azli ve Mütercim Rüşdi Paşa'nın Sadrazam olması. - Meclis-i vala reisi Kıbrıs'lı Mehmed Paşa ile Sadrazam'ın yeni vilayet teşkilatı usulüne mu'arız bulundukları. - İfrat derecede tasarruf usulünün imar fa'aliyetine mani' olduğu. - Kars-ı Zülkadriye'den Sis'e. - Gelişen zira'at. Ceyhan nehrine kadar göz alabildiğine pamuk tarlaları. - Kozan mutasarrıfı Salim Paşa'nın yeni teşkilatın tatbikında gösterdiği başarı. - Adana'da hapishanenin kötü durumu. - Osmaniye, İslahiye ve Aziziye yoluyla Halebe avdet. - İslahat bölgelerinde yapılan ve yapılması gereken işlerin i~ahını ve imar fa'aliyeti için tahsisat talebini mutazammın olarak Cevdet Paşa'nın Maliye nazırı Şirvani - zade Rüşdi Paşa'ya yazdığı tahrirat
Tezkire, No. 33
Zeytun bölgesinin kolera salgını yüzünden geri kalan islahatı. - Binbaşı Hüseyin Hüsni Bey bir bölük piyade ile Zeytun'da. - Zeytun bölgesi etrafında tahşidat. - Durumu kavra yan Zeytun'luların Hüseyin Hüsni Bey'e mutava'atı. – Hüseyin Bey'in Zeytun'da zabtiye teşkilatı yapması. - Zeytun merkez olmak üzere bir kaza ve yeni usule uygun olarak meclisl er teşkil edilmesi ta'yinler yapılması. - Kazan'ın ma'nevi fâtihi olan Hüseyin Hüsni Bey'in Zeytun'un islahına da muvaffak olduğu.
Tezkire, No. 34
Gavur-dağı'nda bulunmakta olan Deli Fakı'nın istisali için Kurt İsmail Paşa'ya emir verildiği. - Deli Fakı'nın dehalete mecbur olması ve Haleb'e gönderilmesi. - Ali Bekir-oğlu yurdunda iskanın yasak edilmesi. - Yarpuz'da yarım tabur asker alacak genişlikte bir kışla inşası ve buraya İslahiye kışlasından yarım tabur getirilmesi. - Kurt İsmail Paşa'nın Kazan dağlarının . kilidi durumunda olan Feke'de bir tabur asker alacak genişlikte bir kışla yapdırıp içine bir tali'a taburu yerleşdirdiği. - Aneze'- i nin Fed'an aşireti ikiye ayrılıp mücadeleye tutuşdukları. – Bu çarpışmalar sırasında Şeyh Cud'an'ın hükumet kuvvetlerine sığınan Şeyh Duham'a hücumunda hükumet kuvvetlerinin müdahale etmesi ve saldıranları bozguna uğratması. - Şeyh Cud'an'ın dehaleti. - Deli Fakı ile Şeyh Cud'an Haleb'de Cami'-i Emevl'de okunan Mevlid'de ve şehir dışında yapılacak şosenin başlama merasiminde.
Tezkire, No. 35
Haleb vilayetinin altı sancağı yeni usule göre tanzim olunup yalnız Zor sancağının eski şekilde bırakıldığı. - Haleb ma'murelerinin hüdudu ve çöl itibar olunan saha. - Ma'murelerin muhafazası için askeri tedbirler. - Haleb'de beledi suvari ve piyade zabtiyesi. - Haleb valisi Cevdet, Suriye valisi Raşid ve Beşinci ordu müşiri Derviş Paşa'ların Hama'da toplanarak, urban tecaYüzlerine mani' olmak üzere bir kuvve-i seyyare teşkili hakkında karara varmaları. - Hama'da tanzim olunan karar-namenin sureti. - Haleb'de müfrezelerin tertib edildiği. - Kiepert'in haritası tashih olunmak şartıyla Hüseyin Bey tarafından bir harita yapılıp basdırıldığı .
Tezkire, No. 36
Haleb vilayeti sancak ve kazalarını, vilayetin ne kadar haneyi havi olduğunu gösteren tafsılatlı cedveller. - Haleb'in çöl kısmındaki aşiretlere dair. - Haleb, Ayintab, Kilis ve Tarsus'da ulema ve şuaradan bir kaç zat
Tezkire, No. 37<*>Haleb vilayetinde asayiş. - Haleb ile Birecik arasında şose.Cevdet Paşa'ya Divan-ı ahkam-ı adliyye riyasetinin tevcihi. Haleb'den ayrılırken şehir dışında yapılan uğurlama merasiminde Cevdet Paşa'nın Haleb vilayetinin iktisadi durumuna temas ederek söylediği veda' nutku. - Haleb mektubcusu olup, Divan-ı ahkam-ı adliyye baş-kitabetine ta'yin olunan Halet Bey'in, Haleb şafi'i müftisi Turmanini Ahmed Efendi'den getirdiği mektuba Cevdet Paşa tarafından cevaben yazılan arabca mektubun sureti. - Haleb valiliğine vezaret rütbesiyle Maraş mutasarrıfı Naşid Paşa'nın Diyarbekir vilayetine Kurt İsmail Paşa'nın ta'yin edildikleri. - İskenderun demir-yolunun keşfi için Haleb'e gelmiş olan Kaymakam Mes'ud Bey'in Ticaret nezaretine verdiği mufassal ve mühim raporun tercümesi
Tezkire, No. 38
Hıristiyanlığın evâili. - Şark ve Garb kiliseleri. - Ermenilerin Şark kilisesinden ayrılarak Eçmiyadzin piskoposunu katoğikos tanıdıkları. - Sis katoğikosluğun te'essüsü. – Eçmiyadzin ile Sis arasında rekabet. - Sis katoğikosuna bağlı bölgeler. - İstanbul ve Kudüs Ermeni patriklikleri. - Katoğikos üstün olmakla beraber, İstanbul patrikının saltanat merkezinde bulunmak dolayısiyle ermenilerin merci'i olduğu. - Her sene İstanbul'dan Eçmiyadzin'e surre gönderildiği. - Eçmiyadzin'e rusların hakim olması. - Mahmud II. zamanında Kazzaz Artin'nin ermenileri ikna' ederek Eçmiyadzin'e surre göndermek usillünü kaldırıp Sis'e ehemmiyet verdiği. - Sis ile Adana arası aşiretlerin fa'aliyet sahası olması ve bunun Sis'e gidip gelmeği zorlaşdırdığı. - Rusya'nın Eçmiyadzin vasıtasiyle ermenileri kendi tarafına çekmek istemesi. - Kazzaz Artin'in Reisülküttab Akif Paşa'ya söyledikleri. - Akif Paşa'nın Rusya sefareti baş-tercümanına susdurucu cevabı. - Ermeni patrikliği için hazırlanan nizam-nameye dair. - Sis ile Adana arasında seyahati kolaylaşdıracak çareler arandığı. - Sis katoğikoslarının intihab şekli hakkında ileri sürülen fikir. - Patrikhane Nigoğos Efendi'nin katoğikosluğunu kabul etmiyor, bu mesele yüzünden çıkan karışıklık halledilemiyor
Tezkire, No. 39
Cevdet Paşa'nın adliye teşkilatı yapmakla ve Mecelle-i ahkam-ı adliyye namiyle mu'amelat-ı fıkhiyyeyi havi bir kitab te'lif etmek üzere toplanan hey'ete riyaset etmekle meşgul olduğu. Divan-ı ahkam-ı adliyye riyasetinin nezarete tahvili. - Cevdet Paşa iki sene hizmetten sonra bu vazifeden infisal ederek yeni teşkil olunan Maraş valiliğine ta'yin olunur. - Mersin yoluyla Maraş'a giderken Çukurova'nın mâ'muriyetini müşahede eder. Evvelce teşkil edilmiş olan Haleb vilayeti pek büyük olduğundan, Adana, Payas ve Kozan'ın ayrı bir vilayet haline konulur. Bu defa teşkil olunan Maraş vilayetinin hüdudu kat'i olarak tesbit edilmediği, ancak Kozan ile Cebel-i Bereket'in Maraş vilayeti dahilinde bulunduğu. - Bu hüdudu mübhem vilayetin Cevdet Paşa'yı merkezden uzaklaşdırmak için kurulmuş olduğu. Pazar-yeri'nde te'sis edilen yeni Osmaniye kasabası. - Gavur-dağı için konulan ve ba'zıları bozulmuş olan esasların düzeltilmesi Maraş'da on sekiz gün. - İskenderun tarikıyla İstanbul'a avdet.
İndeks