“Tezkiretü'l-Müteahhirîn/Velîler ve Deliler”, isimli tezkire 1723 senesinde büyük bestekâr ve mutasavvıf Enderûnî Burnaz (Enfî) Hasan Ağa tarafından kaleme alınmıştır. Mustafa Tatcı ve Musa Yıldız tarafından büyük bir titizlikle hazırlanan eser bizi 16.-18. yüzyılının İstanbul iklimine götürüyor. Kitap İstanbul'da kısmen de Bursa, Edirne ve sair Balkan şehirlerinde yaşayan bazı erenler ve Hak meczûplarıyla ilgilidir. Müellifi Enfî/Burnaz Hasan Ağa (Hasan Hulûs Çelebî)'dır. Enderûn İç Ağalarından olduğu için “Hasan Ağa” lakabıyla şöhret bulmuştur. Muhtelif eserlerde hakkında malumata ulaşılabilmektedir. Üsküdarlı Ahmed Kerâmeddîn Efendi ve Hüseyin Vassâf Bey'in de çeşitli rivayetleri mevcuttur.
Eserin yazarı Enfî Hasan Ağa ilginç karakteri ile dikkatimizi çekmiştir. Elinde sürekli kağıt ve kalemle dolaşan, merak ettiği konu ve kişileri bizzat yerinde görmek ve tanımak isteyen oldukça renkli kişiliğe sahip bir zâttır. Kendisi çok iyi yetişmiş edip ve şair, güçlü bir bestekâr, mütecessis bir ilim erbabıdır. Bir bürokrat ve her şeyden önce gönül ehli bir âriftir. Eserde gerek yazarla ve gerekse devrin sûfileriyle ilgili olarak ortaya çıkan yeni bilgiler Türk tasavvuf tarihi araştırmalarında pek çok bilgiyi tamamlayacak niteliktedir. Yâ İmâm Hâfız Ahmed Efendi, Bülbülzâde Abdülkerîm Efendi, Hamza Efendi gibi maddeler bunlara örnektir.Tezkire'de madde başı olarak elli altı şahsın biyografisi kaydedilmiştir.
Eser aynı zamanda modern edebiyata esin kaynağı olmuş, içinde bazı bölümler yazarlarca hikayeleştirilmiş ve okuyucuya sunulmuştur. İlgi çekici karakterlerin ve durumların anlatıldığı Tezkire, şubat ayında H Yayınları tarafından okucusuyla buluşuyor. Yine kültür noktasında temel taşı olarak dikkatleri çeken bu eser raflarda ve kütüphanelerde yerini bulacak, dimağlara tadını bırakacaktır.