Schopenhauer'in felsefesi genel doğrultusu ve tekniği bakımından Kant'ın felsefesinin etkisi altında kalmıştır. Bununla birlikte, Schopenhauer'in varlığın özü ve temeli evrensel bir iradedir demesi, sonuçları bakımından, Kant'ın felsefesine hiç benzemeyen bir görüş biçimine yol açmıştır. Özellikle on dokuzuncu yüzyılın romantik ve kötümser havasına uygun bir felsefî temel getiren bu görüşe, düzyazı bakırımdan büyük bir ustalık gücünü ve pırıl pırıl bir gerçekçi gözlemi de katacak olursak, Schopenhauer'in ölümünden sonra kazandığı ve bugün de sürdürmekte olduğu ünü ve etkiyi kolayca açıklayabiliriz.
Schopenhauer, varlığın ve hayatın temelinin, sınırsız bir istek, bîr varolma ya da yasama iradesi olduğunu ve bundan ötürü insanın hiç bir zaman mutluluğa ulaşamayacağını; günlük kaygılarından sıyrılsa bile, can sıkıntısının kucağına mutlaka düşeceğini söylerken, hem on dokuzuncu yüzyılın gene! havasını cesur bir biçimde dile getiriyor, hem de modern duyuş v" düşünüşünün ana konularından birine parmak basıyordu. Üstelik, yüzyıllardır süre gelen ve gerçekçi bir gözlemle
ele alındığı zaman yanıltıcılığı ortaya çıkan, yalınkat bîr iyimserliğe, iki yüzlü toplum değerlerine, aldatıcı düşüncelere de öldürücü bir darbe vurmuş oluyordu. -Selahattin Hilav (Sunuştan)