Avrupa'da göçmenlik, uzun zamandır sosyal bilimler alanında çalışmalara konu olmuş ve bugün hâlâ güncelliğini koruyan önemli bir meseledir. Özellikle bugün Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan göçmen ve mülteci sorunları, bu konu üzerinde yapılmış çalışmalar ve sorulmuş soruları tüm tazeliğiyle önümüze sunmaktadır. Sosyal bilimler alanında birçok tez, meselenin çözümüne dair gerek göçmenliğin yapısal boyutu gerekse Avrupa'da göç hareketlerinin yarattığı siyasal ve toplumsal dinamikler bağlamında birtakım öneriler sunmuştur.
Avrupa'da İslâm, Göçmenlik ve Konukseverlik isimli bu çalışma, Avrupa kıtasında varlığını sürdüren göçmen sorununu teorik bir boyutta ele almaktadır. Avrupa değerleri ve göçmen kabulü gibi sorunsalları inceleyen kitap, meseleye dair yapısökümcü bir yaklaşım önermektedir. Avrupa kültürünün barındırdığı kozmopolitlik ve milliyetçilik gibi öğelerin mevcut konumunu değerlendirerek bu öğelerin göçmen sorununda ne gibi roller barındırdığını ve nasıl bir toplumsal formasyonla çözüme kavuşabileceğini irdelemektedir. Özellikle Batı aydınlanması ve laiklik kavramlarına vurgu yapan Prof. Dr. Meyda Yeğenoğlu, bu değerleri dönüştürerek, fakat tümüyle reddetmeden Avrupa ülkelerinin göçmenlerin toplumsal kabulünü nasıl başarabileceğini çözümlemeye çalışmıştır.
Kitap, günceli kavramak adına okurlara kayda değer bir teorik çözümleme sunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları olarak, İslâm ve göçmenlik olguları ve bu kavramların toplumsal alandaki konumu üzerine önemli bir çalışma olarak değerlendiriyoruz.