Teknolojideki gelişmelere ve yeniliklere paralel olarak, bilişim sistemlerinin araç olarak kullanıldığı suçlar da artmakta ve çeşitlenmektedir. Buna karşılık, bu suçlarla mücadelede klasik ve genel delil elde etme yöntemleri çoğu zaman yetersiz kaldığından, soruşturmalarında bu yöntemler yanında daha özel ve teknik delil ve delil elde etme yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma ile öncelikle suç tanımında unsur ya da nitelikli hal olarak tanımlanıp tanımlanmadığına bakılmaksızın, bilişim sitemleri yoluyla işlenen tüm suçlar, bunların unsurları, nitelendirilmeleri ve bunlara dair Yargıtay içtihatları ve uygulaması ele alınarak, bu suçların soruşturmasında kullanılan özel ve teknik deliller ile bu delillerin ne şekilde elde edilerek soruşturmanın çözümünde kullanıldıkları ve nihai olarak soruşturmanın hangi hallerde nasıl sonuçlandırılması gerektiği örnek müzekkere ve kararlar ile birlikte ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Böylece, bilişim suçlarında ve bilişim sistemleri aracılığıyla işlenen suçların tamamında nasıl hareket edilmesi gerektiğine dair bilinç ve yöntem oluşturulmaya çalışılmıştır. Başka bir deyişle, bu çalışmada ele alınan suçlar ve bu suçlara ilişkin delil elde etme yöntemleri, örnekleri ile birlikte iyi bir şekilde anlaşılıp içselleştirildiğinde, bilişim suretiyle işlenen tüm suçlar bakımından nasıl hareket edilmesi gerektiğine dair mantık ve refleks de oluşacaktır. Zira, bu tür suçlarda çoğu zaman aynı ya da benzer delil elde etme ve şüpheliye ulaşma yöntemleri kullanılmaktadır.
Bu amaç ve saik doğrultusunda, savcılık ve soruşturma aşamasında edindiğimiz bilgi ve deneyimlerimizi, istinaf denetimindeki tecrübelerimizle harmanlayarak oluşturduğumuz ve teorik ve soyut anlatımlara mümkün olduğu kadar az yer verdiğimiz bu kaynak, başta C. Savcıları ve Hâkimler olmak üzere tüm hukukçuların soruşturma ve yagılamada en kolay ve pratik şekilde faydalanabilecekleri şekilde hazırlanmıştır.