İdarelerin işlem ve eylemlerinin hukuka uygun olması zorunluluğu, hukuk devletinin gereklerinden biridir. İdarelerin bu gerekliliği yerine getirip getirmedikleri, kural olarak yargı denetimine açık bulunmaktadır. Bu yargı denetimi ise yine kural olarak idari yargı yerlerince yapılmaktadır. Hukuk devleti ilkesinin sağlanabilmesi için bu yargılama faaliyetinin de hukuka uygun yapılması gerekmektedir. Ancak yargılama sonunda verilen kararın, çeşitli sebeplerle hukuka aykırı olma ihtimali de bulunmaktadır. Yargı yerlerince verilen kararların bir üst yargı yerinin denetimine tabi tutulması suretiyle bu ihtimalin mümkün olan en aza indirilmesi amaçlanmaktadır.
Üst yargı yerinin denetiminden geçerek veya diğer yollarla kesinleşmiş yargı kararlarının çok ağır hukuki sakatlıklar içermesi ve hukuk âleminde var olarak uygulanmaya devam etmesi halinde hukuki güvenlik ve dolayısıyla hukuk devleti ilkesi zarar görebilecektir. Yargılamanın yenilenmesi kurumu, bu yönde bir zararın giderilmesi adına öngörülmüş bir kanun yolu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu tez çalışmasında, idari yargılama usulü hukukunda yargılamanın yenilenmesi kurumunun incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın birinci bölümünde öncelikle olağanüstü kanun yolu olarak yargılamanın yenilenmesi kurumu genel itibarıyla açıklanmıştır. Devamında tez çalışması konusunun gerektirdiği ölçüde kanun yolu ve kesin hüküm kavramlarına değinildikten sonra yargılamanın yenilenmesinin kanun yolları arasındaki yeri ortaya konulmuştur. Sonrasında ise yargılamanın yenilenmesinin şartları ve kapsamı incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde İYUK madde 53'te düzenlenen yargılamanın yenilenmesi sebepleri ve üçüncü bölümünde yargılamanın yenilenmesi usulü Danıştay'ın güncel içtihatlarından örnekler verilmek suretiyle irdelenmiştir.