7-8 Kasım 2014 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz 16. Uluslararası İstanbul Psikanaliz Buluşmaları'nın konusunu “Kadınlar Erkekler” olarak belirlemiştik. Bu iki sözcüğün arasına virgül ya da ‘ve' bağlacı eklememiştik. Böylelikle daha önceki toplantılarımızdan farklı olarak bu “ikisi”ni birliktelikleriyle, yanyana duruşlarıyla aşkları, cinsellikleri, harekete geçen dürtüleri, affektleri, serüvenleri ile ele almak istemiştik. Bir anlamda dünyamızın en bilinen ama bir yandan da en karmaşık meselesini iki gün boyunca tartışmıştık.
Daha önceki toplantılarımızda kadınlık, erkeklik, kadınsı (Le fémi-nin), erkeksi (Le masculin) konularını çokça başlığımıza taşımıştık; her iki cinsiyette kadınsıyı, erkeksiyi ve tabii ki ruhsal biseksüaliteyi ve eşcinsellikleri ele almıştık. Baharlık kitap dizimiz Psikanaliz Yazıları'nın kimi sayılarını yine bu temalara ayırmıştık. Bu toplantımızda ise bir araya gelen kadını, erkeği ve bu birlikteliği psikanaliz açısından düşünmeyi hedefliyorduk. Konu çok ilgi görmüş ve o güne dek düzenlediğimiz en yoğun katılımlı Psikanaliz Buluşmaları'nı gerçekleştirmiştik.
Toplantı sırasında Düş/Düşün kitap dizimizde yayınlanan iki yeni kitap da tema ile bağlantılı olarak okuyucularla buluşmuştu: Talat Parman'ın Türkçe'ye kazandırdığı J-B. Pontalis'in O Kadınlar adlı kitabı ve Levent Mete'nin Türkçe'ye kazandırdığı Jacqueline Godfrind'in Kadınlık Kadınlara Nasıl Gelir? adlı kitabı; kitap dizimizdeki kadınlık temalı yayınların yanında yerlerini almışlardı. Bugünlerde, değişen dünya ile birlikte değişen cinsellikler üzerine düşünmek gündemimize girerken; 2014'de iki gün boyunca tartıştığımız konferans metinlerini, Psikanaliz Buluşmaları kitap dizimizin onbirincisi olarak sizlere sunuyoruz. - AYÇA GÜRDAL KÜEY