Günümüzde sağlıklı toplumların oluşturulmasında aktif ve pasif rekreasyon aktivitelerinin önemi tartışılamayacak kadar büyüktür. Aktif ve pasif rekreasyon olgusu günümüz toplumlarına kaliteli bir yaşam sağlamada, sosyal ve ekonomik hayatın olumsuz şartlarını azaltmada ve hem içinde bulunduğu toplumun hem de bireylerin mental ve fiziksel sağlığına olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Rekreasyon aktiviteleri, aynı zamanda, farklı ırkları, cinsiyetleri, sosyal sınıfları, yaş, yetenek veya dini inançlardan insanları bir araya getirebilen, aynı amaç doğrultusunda birleştirebilen bir yapı da sağlamaktadır. Bu faydalara rağmen birey rekreasyonel aktivitelerden uzak kalabilmektedir. Bireyi rekreasyonel aktivitelere motive eden unsurlar kadar, bu aktivitelere katılımını engelleyen bireysel ve/veya çevresel birçok rekreasyonel engelleyicilerde vardır.
Köy, cumhuriyetin ilk yıllarından beri önemini koruyan, kültürümüzü yaşatan ve devamlılığını sağlayan olgulardandır. Köydeki rekreasyonel hayat yukarıda sıralanan engellerin yanında sadece köye ve hatta şehir hayatına tam entegre olamamış yaşamların içinde olan diğer bireyleri de etkileyecek başka engellerle de ilişkilendirilebilir. Bunlar aynı zamanda köy yaşamındaki sosyal ve rekreasyonel hayatı da düzenleyen, etkileyen unsurlardır. Bunların başında örf, adet, gelenek, dini inanç, toplumsal yapı, töre gibi unsurların oluşturduğu ailenin ve başkalarının baskısı gelmektedir. Bunun yanında bireylerin rekreasyonel konularda bilgi ve bilinç eksikliğinin olması, köyde bireylerin rekreasyonel taleplerine uygun tesislerin ve hizmetlerin olmaması, olan hizmet ve tesislere de ulaşım sorununun olması da bu faktörlere eklenebilir.
Bu kitapta kırsal yaşamda rekreasyon, rekreasyon ihtiyacı, engel olan faktörler incelenmiştir. Bu yolla geliştirilebilecek baş etme stratejileri serbest zaman perspektifinden sunulmuştur.