Korunan alanlar; biyolojik çeşitliliğin korunmasındaki en etkili araçtır. Bu alanlar doğal değerlerin korunmasının yanı sıra doğa bilincini artırma, kırsal kalkınmayı destekleme, iklim değişikliğinin olası etkilerini azaltma, pek çok farklı paydaş grubu ile iş birliği olanaklarını güçlendirme ve doğada deneyimler edinmede de destekleyici alanlardır. Yine, korunan alanlar özellikle gen kaynaklarının korunmasına da katkı sunmaları nedeniyle genetik kaynakların sığınakları ve gıda güvenliğinin garantileridir. Bu nedenle, etkili bir alan yönetimi çok önemlidir. Etkin ve sürdürülebilir bir alan yönetimi, yasal ve yönetsel düzenlemeler, iş birliği ve birlikte çalışma kültürü, finansal ve insan kaynağı ve izleme ile süreç ve sonuçların değerlendirilmesini de gerektirir. Yönetim etkinliğinin değerlendirilmesi ile iyi giden ve aksayan durumlar, ihtiyaçlar ve edinilen dersler ortaya konarak gerekli önlemlerin en hızlı şekilde alınmasına olanak sunulur.
Korunan Alanların Yönetim Etkinliğinin Değerlendirilmesi RAPPAM Uygulaması 2022 Yılı Sonuçları, 2005 ve 2009 Yılları ile Karşılaştırması, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ve Milli Parklar Yönetmeliği'ne göre yönetilen milli park ve tabiat parklarının yönetim etkinliğinin değerlendirilmesini, 2005 ve 2009 yılları değerlendirmeleri ile 2022 yılı karşılaştırmasını ve korunan alan sistemlerine yönelik önerileri kapsamaktadır.
Bu çalışma hem bugün ve hem de gelecekte doğa koruma ve milli parklar konusunu çalışanlar ve gönül verenlere katkı sunacak ve yol gösterecektir.