Elinizdeki kitap, daha önce imzamızı taşıyanlardan biraz farklıdır. "Merkez Binanın Penceresinden" isimli bu kitabımızda 20001i yıllarda Türkiye'nin değişik sorunlarını ele almaya çalışacağız. Türkiye'nin gündemine takılı maddeleri okuyucuyla dertleşmek ve görüşmek için bu satırları vasıta kabul ediyoruz. Bu kitabı, okuma alışkanlığına sahip oldukları için saygı duyduğumuz okuyucularımızın dikkat ve ilgisine sunuyoruz. Şahsen tanışamadı-ğımız yüzlerce okuyucumuzla yüz yüze gelme fırsatını bulamadığımız için üzgünüz. Ancak, Türkiye'nin sorunlarını birlikte ele almaktan da mutluyuz.
Kitabımıza "Merkez Binanın Penceresinden" ismini vermemiz tabi ki sebepsiz değildir. 31 Temmuz 1961 tarihinde İ.Ü İktisat Fakültesi İktisat ve İçtimaiyat Enstitüsünde, yaygın adıyla Sosyoloji Kürsüsünde göreve başladığımdan beri bu pencerenin arkasındayım. Türkiye ve Dünya gündemini bu pencereden izlemeye çalışıyorum. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi gibi bir çok fakülte doğuran, geleneği olan, 1936'dan beri faaliyette bulunan bu müstesna İlim yuvasına ve 550 yıllık geçmişe sahip bir Üniversiteye mensup olmaktan daima mutluluk duydum. 1967'den bugüne fert olarak ve mesleki açıdan sevindirici ve üzücü günleri birlikte yaşadık. Değerlerini şimdi daha iyi anladığım bir çok hocadan çok farklı güzel özellikler kapmaya çalıştık.
Her ne kadar dar ufuklu bazılarının İktisat Fakültesini bir meslek yüksek okulu gibi görüp İktisada sosyal boyut kazandıran disiplinlerin rolünü farketmemiş olduklarını zaman zaman görmüş olsam da; Fakülteme mensup olmakla daima gurur duydum. -Prof. Dr. Mustafa E. Erkal (Girişten)