Bundan yüz yıl kadar önce, bugünkü Türkiye sınırları içinde, nüfusunun tamamı ya da çok büyük kısmı Ermenilerden oluşan bin kadar köy vardı. Şimdi sadece bir köyden bahsedebiliyoruz: Hatay ili Samandağ ilçesindeki Vakıflı. Bu kitabın hazırlığına, Vakıflı'nın tarihine ışık tutma arzusuyla girişildi ama onunla sınırlı olmayan bir çalışma çıktı ortaya. Kitapta İskenderun, Antakya ve Musa Dağı Ermenilerinin tarihinin özet bir bilgisini verirken, unutulmuş bazı detaylar dikkatlere sunuluyor. Ermenilerin tarihsel yurtlarından oldukça uzakta olan bu topraklarda iki bin yılı aşkın süredir neredeyse kesintisiz bir şekilde varlıklarının devam ediyor olması okuyucuyu şaşırtacaktır. Kitapta yer alan ayrıntılı bilgiler ve son derece zengin görsel malzeme, Antakya ve İskenderun'un doksan ya da yüz yıl önceki halinin gözümüzde canlanmasını sağlayacaktır.
A hundred years ago, there were some 1,000 villages with a population consisting of Armenians wholly or greatly within the borders of modern Turkey. Today you can talk about only one: the village of Vakifli in the Samandagh district of the province of Hatay. Though the motive of this book was the desire to shed light on the history of Vakıflı, the result is a work not limited to it.
In the book while brief information about the history of Armenians of Alexandretta, Antioch and Mousa Dagh are given, some forgotten details are pointed out. The fact that Armenians had continued their presence in these lands far from their historical homelands almost unbroken for over two thousand years will surprise the reader. The detailed information and extremely rich visual materials given in the book will make it possible to imagine the state of Antioch and Alexandretta ninety or a hundred years ago.