Şehitlik olgusu gerek gündelik hayatımızda gerekse medyada çok çeşitli bağlamlarda karşılaştığımız hayatın içinden bir kavramdır. Şehitlik olgusunun bu son derece dinamik ve çok boyutlu yönü ise bilhassa akademik alanda onu önemli bir tartışma konusu haline getirmiştir. Öte yandan şehitlik olgusunun toplumsal hayatın içindeki merkeziliği, dinamikliği ve şehitlik olgusunun mahiyeti ile ilgili tartışmalar günümüze ve içinde yaşadığımız topluma özgü değildir. Şehitlik olgusu ile ilişkili izlere, insanlık tarihinde ulaşılan ilk yazılı metinlerde dahi rastlanabilmektedir. Ancak şehitlik olgusunun İslam geleneği için kendine özgü bir yerinin de olduğu aşikardır.
Bugün gerek Türkçe ve gerek İngilizce literatürde şehitlikle ilgili bir araştırma yapıldığında kavramın bilhassa şiddet ve terörizm ile ilişkili olarak ele alındığı görülmektedir. Oysa şehitlik kökleri derinlere uzanan tarihsel geçmişiyle ve İslam düşünce geleneğinin temel kaynaklarıyla ele alınıp bugünle ilişkili olarak anlaşılması gereken bir kavramdır.
Bu kitapta İslâm geleneğinde şehitlik olgusunun nasıl ortaya çıktığı, hadis, tefsir ve fıkıh literatüründe nasıl anlamlandırıldığı, Müslümanların tarihsel tecrübesinde şehitlik ile algının koşullara göre nasıl değişip dönüştüğü ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kitabın, bu yönüyle, günümüzde şehitlikle ilgili tartışmalara açıklayıcı bir perspektif sağlayacağı umulmaktadır.