Bugün kapitalist üretim tarzı ile öznelliğin üretimi arasında nasıl bir ilişki var? Bu ilişkiyi birini diğerine indirgemeden veya insan doğası gibi belirsiz bir kavrama yaslanmadan nasıl açıklayabiliriz? Jason Read tam da bu sorulara yanıt arıyor. Marx'ı Marx'a karşı okuyan yazar kavramların gerilim ve temas noktalarında bulduğu ipuçlarıyla, öznelliğin üretimine dair bir düşünce inşa etmeye çalışıyor. Bunun için de Foucault'dan Althusser ve Balibar'a, Rancière'den Negri, Tronti ve Virno'ya kadar pek çok düşünürün metinlerinden yararlanıyor.
Read geleceğin karşı konulmaz yasalar tarafından önceden tayin edilmediğini, şimdiyi kuran arzu, emek ve ihtiyaçlar çokluğunun antagonist gücüne ve olumsallığına açık olduğunu gösteriyor. Böylece, her tür devrimci nostaljiden uzak bir şekilde, günümüze hâkim olan karamsarlığa karşı işleyen bir perspektif kuruyor.
YAZARLAR HAKKINDA: 1994'te Hampshire College'da lisans eğitimi aldı, 2001'de State University of New York'ta “The Production of Subjectivity: Marx and Contemporary Continental Thought” (Özneliğin Üretimi: Marx ve Çağdaş Avrupa Düşüncesi) başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Başlıca çalışma alanları toplumsal ve siyasi felsefe, 19. ve 20. yüzyıl kıta felsefesi, eleştirel teori, tarih felsefesi ve Spinoza; ayrıca feminist felsefe ve felsefi antropoloji gibi alanlarla da ilgileniyor. Read'in ilk kitabı Sermayenin Mikropolitikası. Halen üzerinde çalıştığı ikinci kitabı ise üretim ilişkileri çerçevesinde iktisat ile siyaset arasında bireyleraşırılık meselesini ele alıyor.