19 Mayıs 1919'dan 23 Nisan 1920'ye kadar olan bir dönemin ele alındığı bu kitapta; Osmanlı İmparatorluğu'nu Birinci Dünya Savaşı'na sürükleyen nedenler, savaşın sonuçları ve bu süreçteki tarihi ve siyasi olaylar kısaca özetlenerek, İmparatorluğun içine düştüğü durumdan hangi şartlarda ve nasıl çıkıldığı, yeni bir Türk devletinin nasıl kurulduğu anlatıldı. Bu bağlamda, Milli Mücadele sürecinin önemli belgeleri olarak siyasi tarihimizde yerlerini alan Havza Genelgesi, Amasya Tamimi, Erzurum ve Sivas Kongreleri ile alınan ve uygulanmasında büyük zorluklar olan bu kararların uygulanışı ve sonuçları siyaset bilimi çerçevesinde incelendi.
Hiç şüphe yok ki, yeni bir devlet kurmak için verilecek mücadele kolay değildi ve çok büyük zorlukları içinde barındırmaktaydı. Bu mücadelenin lideri ve önderi Mustafa Kemal Atatürk, başarıya ulaştıranlar ise onunla birlikte yürüyen ve ona inanarak güvenen yol arkadaşlarıdır. Başarının arkasında ise, “vatan bir bütündür asla bölünemez” cümlesinde kendisini betimleyen güçlü bir irade, "Milletin istiklâlini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" cümlesinde özetlenen inanç ve milletin kararlı desteği vardır.
Üniversitelerin Siyaset Bilimi ve Tarih bölümü öğrencileri için de siyasi tarihimizin önemli bir dönemini öğrenme ve anlamalarına kaynak olabilecek bu kitabın yararlı olmasını dilerim. - Vural Şahbenderoğlu