Toplumların yaşama biçimleriyle edebiyatları arasında sıkı bir etkileşim vardır. Bunu en somut biçimde edebiyat ürünlerindeki gelişim ve değişimlerde görürüz. Yazınbilimciler bu değişim ve gelişimleri değerlendirerek, onları belirli akımlar, dönemler-yönelimler altında toplarlar. Elinizdeki kitap da böyle bir amaçla, Türk ve Dünya Edebiyatındaki başlıca dönemleri, yönelimleri yansıtma amacıyla hazırlanmıştır. Bu bağlamda bir edebiyat tarihi değildir; Türk ve Dünya Edebiyatının, ürünler düzleminde, küçük ölçekli bir haritasıdır. Her edebiyatseverin zevkle okuyacağı Türk ve Dünya Edebiyatında Dönemler-Yönelimler'in, üniversitelerimizin edebiyat fakültesinde okuyan öğrenciler için bir elkitabı olacağına inanıyoruz.
Düşünen, yaratan bir varlıktır insanoğlu. Düşünsel etkinliklerinin, yaratılarının en soylusu da bir bakıma edebiyattır. Yaşamı anlamlı kılma; kafalarda, yüreklerde sevgiyi, iyiliği ve güzelliği çiçeklendirerek dünyayı değiştirme, güzelleştirme özleminin ürünüdür. Çağlar boyunca değişmemiştir bu özlem. Sürüp gelmiştir. Her çağ bu özlemden kalkarak edebiyat kavramını açımlamaya, değişik boyutlar getirmeye çalışmıştır ona. Tanımı, işlevi, kapsamı ve sınırları üzerine kitaplar yazılmıştır. Bu konuda birbirleriyle örtüşen ya da çelişen kuramlar, varsayımlar, düşünceler atılmıştır ortaya. Sorular, yanıtlar, savlar, karşısavlar birbirini izlemiştir. Ne ki değişmemiştir durum. Değişeceğe de benzemez. Çünkü edebiyatın doğasından, yapısından gelen bir özelliktir bu.
Tarihin akışı içinde düşünce ve duyarlıkta oluşan dönüşümleri ayrıntılara yönelmeden nirengi noktalarıyla yansıtma amacıyla, denemesel anlatımın sıcaklığı içinde toplumların yaşama biçimleriyle edebiyatları aralarındaki etkileşimi, sınırlı da olsa kimi küçük örneklerle somutlayıp okurlara gösteren bu yapıt, geliştirilip güncelleştirilmiş 4. baskısıyla hem edebiyat eğitimi ve öğretimi görenler, hem de çağların ötesinden süzülüp gelen anıtyapıtların ışığıyla aydınlanmak isteyen herkes için güvenilir bir kılavuz olacaktır.