Deyimler, bir dilin belki binlerce yıllık tarihi içinde gelişip olgunlaşması safhasında, o dili konuşan milletin acı-tatlı, müsbet-menfi hayat tecrübesinin derin izlerini taşıyan... adeta, ilacı konsantre eden hap gibi, anlam yoğunluğu yüksek bir-iki kelimelik terkiplerdir. Bunlardan mahrum bir dil, tadı-tuzu olmayan yavan bir yemek... ahengi olmayan kuru bir söz ve beyan gibidir. Deyimler olmadan o dilin zenginliği noksan kalır. Deyimler, ait olduğu dili kullanan milletin zeka keskinliği ve kıvraklığının, kısa ve özlü ifade gücünün bir ölçüsüdür. Deyimlerle takviye edilmiş konuşma ve yazılı metin daha çekici ve daha tesirlidir.
Elinizdeki Türkçe Deyimler Sözlüğü'nde, açıklamaları yapılmış, kullanım örnekleriyle daha iyi anlaşılmasına yardımcı olunmuş 2800 kadar deyim vardır. Edebiyatımızda yer almış aşık, ozan, şair, romancı, hikayeci vb. 250 yazarımızın 457 eserinden alınmış kullanım örneklerinin sayısı 2460.. açıkca kime ait olduğu belirtilmemiş sonradan bu kitabın yazarlarından İbrahim Minnetoğlu'na ait olduğu öğrenilen kullanım örneği sayısı ise 1270'dir.
Bu kitap, tıpkı aynı yazarlar tarafından hazırlanmış Türk Atasözleri Sözlüğü gibi, ilk-orta-lise-üniversite öğrencileri ile yetişmiş ve hayata atılmış her aydının çalışma masasında ve kütüphanesinde bulunması gereken başucu kitablarından biridir. (Arka Kapak'tan)