Sözcükler, yabancı bir dilin öğretilebilmesi ve öğrenilebilmesi için temel unsurdur. Yabancı bir dilin öğretimi söz konusu olduğunda ilk akla gelen dilin kurallarının öğretilmesi olsa da kuralların öğretimi, yine sözcükler aracılığıyla gerçekleşmektedir. Yabancı bir dil öğrenenler de okuma, yazma, konuşma ve dinleme gibi dil becerilerini sözcükler aracılığıyla kullanabilmektedir. Bu bağlamda, dil öğretiminde bir araç olarak kullanılan sözcüklerin öğretimi, aynı zamanda dil öğretiminin bir amacıdır. Bir dilde kullanılan en sık ve yaygın sözcüklerden başlayarak gerçekleşen sözcüklerin öğretimi, dil öğrenenlerin iletişim kurabilmelerinin ve kültürel değerleri fark edebilmelerinin temelini oluşturmaktadır.
Bu kitapla Türkçeyi yabancı dil olarak, ikinci dil olarak ve Türk soylular için öğretmeyi amaçlayan eğitimcilere öğretim sürecinde sözcükleri nasıl öğretebilecekleri konusunda yol göstermek amaçlanmıştır. Bu amaçla hazırlanan kitapta öncelikle sözcük, söz varlığı gibi terimlerin açıklamasına ve sözcük öğretiminin önemine yer verilmiştir. Ardından kitapta, sözcük öğretiminin okuma, dinleme, yazma, konuşma ve dil bilgisi eğitimi ile ilişkisi üzerinde durulmuştur. Yabancı dil öğretim yaklaşımları ve yöntemleri içinde sözcük öğretiminin yeri; yabancı dilde sözcük öğretimi yaklaşımları, yöntemleri, ilkeleri, stratejileri ve teknikleri; yabancı dil olarak sözcük öğretiminde otantik malzeme kullanımı, derlem kullanımı, bağlam kullanımı, kalıp ifadelerin kullanımı, sözlük kullanımı, teknoloji kullanımı konuları da kitap içinde yer alan bölümlerdir. Son olarak kitapta, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde sözcüklerin öğretimine, sözcük öğretimi uygulama örneklerine ve sözcük bilgisinin ölçülmesine yer verilmiştir.
Kitabın Türkçe ve dil eğitimi üzerine çalışan öğretim elemanlarına ve araştırmacılara, Türkçeyi yabancı dil olarak, ikinci dil olarak ve Türk soylular için öğreten eğitimcilere, Türkçe Eğitimi alanındaki lisans ve lisansüstü öğrencilere, yabancı dil öğretimi alanında çalışanlara ve Türkçeye ilgi duyan herkese kaynak olacağı düşünülmektedir.
Yazarlar
Akif Yavuz Özdemirel, Alpaslan Okur, Bülent Özkan, Erdal Özcan, Fatma Bölükbaş Kaya, Fulya Topçuoğlu Ünal, Gökçen Göçen, Gökhan Haldun Demirdöven, Gül Deniz Demirel Aydemir, Gülnur Aydın, H. Neslihan Demiriz, Hatice Altunkaya, Hatice Saat, M. Barış Horzum, Mehmet Gedizli, Mehmet Kurudayıoğlu, Mustafa Durmuş, Nezir Temur, Onur Dölek, Seda Demir, Sevda Yusufoğlu, Yasin Üngören Gizle