Tüm dünyada meydana gelen demografik değişim, yaşlı nüfusun her geçen gün arttığını göstermektedir. Yaşlılara yönelik ruh sağlığı hizmetlerinde giderek artan ve karşılanması gereken bir talep bulunmaktadır. Yaşlıların psikolojik yardım sürecini başarılı bir şekilde yürütebilmek; ancak yaşlıların ihtiyaçlarını karşılayabilecek, bu alanda yeterli eğitim ve donanıma sahip psikoterapistlerle mümkün olacaktır. Geropsikolojinin önemi hızla büyüyen yaşlı nüfusa uyum sağlamak için her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda yaşlı ruh sağlığı uygulamalarını iyileştirme ihtiyacı kritiktir.
Yaşlı nüfusun büyüklüğü karşısında geropsikoloji alanında yetkin uzman sayısı açıkça çok yetersiz kalmaktadır. Beklenen yaşam süresinin artması, yaşlı bireylerde hayat kalitesini artırma ve fonksiyonel bağımsızlığı sürdürmenin önemini ortaya koyar. Yaşlı bireyler gelişimsel özellikleri nedeniyle diğer yaş gruplarından bazı farklılıklar gösterir. Yaşlı danışanlarla çalışan uzmanların bu farklılıkları bilmeleri ve psikoterapi seanslarını buna göre düzenlemeleri önemlidir. Tanılama kriterlerini tam olarak karşılamayan ancak müdahale gerektiren durumlar söz konusu olabilir. Burada klinik deneyim yol gösterici bir pusula olacaktır. Yetişkin, çocuk ve ergenlere yönelik psikoterapi ile ilgili faydalanılabilecek birçok kaynak mevcutken maalesef yaşlı bireylere yönelik psikoterapi ile ilgili kaynaklar son derece kısıtlıdır.
Değişen dünya nüfusu artan sayıda klinisyenin artık yaşlılarla çalışması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Yaşlılarla çalışmak isteyen profesyoneller için "Yaşlılarla Psikoterapi” kitabı ayrıntılı bir kılavuz niteliğindedir. Değerlendirme, formülasyon ve müdahalelerin temel aşamaları açısından kavramsal ve pratik perspektifleri kapsamaktadır. Okuyucuya vaka çalışmaları ile uygulamaya yönelik pratik tavsiyeler sunulmaktadır. Umarız yaşlı bireyleri daha iyi anlamada ve yaşlılık psikolojisi alanında yapılan çalışmaların artmasında bir katkısı olur. - Zeynep GÜMÜŞ DEMİR, Mahmut YILMAZ, İstanbul, 2023